Dečak izlečen matičnim ćelijama iz pupčanika vratio se u VITA 34 na praksu

Jan Hömme je nakon ličnog iskustva u lečenju odlučio da se posveti unapređenju zdravlja i izučavanju matičnih ćelija u VITI 34

Sa 3 godine Janu je dijagnostikovana po život opasna aplastična anemija. Matične ćelije njegovog mlađeg brata pomogle su da on danas bude zdrav mladić bez potreba za bilo kakvom terapijom.

Nakon iskustva sa VITOM 34, Jan je odlučio da se posveti unapređenju zdravlja pa se vratio u biomedicinski centar VITA 34 gde danas obavlja svoju stručnu praksu.

“Kad mi je 2004. godine dijagnostikovana aplastična anemija, doktori su savetovali da sačuvamo matične ćelije kada se rodi moj mlađi brat Arne. Uzorak je bio 100% odgovarajuć za transplantaciju. Nakon druge neuspele serije hemoterapije, moji roditelji su odlučili da iskoriste krv iz pupčanika koja je čuvana u VITI 34.” – priča Jan Hömme, dečak kojem su matične ćelije potpuno promenile život.

Za kratko vreme nakon transplantacije Janu je već bilo mnogo bolje

Pošto se Janovo stanje tada pogoršavalo u Viti 34 je kao transplantat od strane nadležnih lekara Medicinskog fakulteta u Hanoveru bio zatražen uzorak krvi iz pupčanika. Uzorak je dopremljen u transplantacioni centar. Već istog dana izvršena je transplanacija krvi iz pupčanika. Već nakon kratkog vremena vrednosti krvi su se poboljšale, tako da je dečak mogao da bude pušten iz bolnice.

Zahvaljujući transplantaciji matičnim ćelijama Janov kvalitet života je skoro identičan kao kod njegovih vršnjaka. Janova mama je tada bila presrećna:

„Zahvaljujući transplantaciji, Jan ponovo može da radi skoro sve što rade i njegovi vršnjaci. Sada znamo da je njegovo oboljenje još i ranije moglo da se leči, da smo na raspolaganju imali njegovu sopstvenu krv iz pupčanika. Ali, na kraju je bitno samo to da je Jan ponovo zdrav i kao sva druga deca.“

Jan Hömme na praksi u VITA 34

Od tada je prošlo 12 godina. Sada već 17-ogodišnji srednjoškolac započeo je svoju praksu na Odeljenju za istraživanja i razvoj u Viti 34.

„Odlučio sam se za ovu praksu, kako bih sebi kasnije olakšao izbor studija. Već dugo razmišljam o tome da se bavim prirodnim naukama. Iz lične povezanosti i dobrih sećanja na Vitu 34 bilo je prirodno da se tu prijavim za praksu. Veoma se radujem da se lično upoznam sa Vitom 34 tim i njenim radom. Na kraju krajeva, terapijska primena matičnih ćelija je značajno obeležila moj život, zbog čega sam veoma zahvalan mojim roditeljima, mom bratu i Viti 34.“

I za saradnike Vite 34 ovo je jedno veoma posebno iskustvo, jer vrednost svog rada imaju uživo pred očima posmatrajući i prateći Janov rad.

VITA 34 je banka sa najvećim iskustvom u lečenju matičnih ćelija iz pupčanika

Ovo nije jedini iskorišćen uzorak matičnih ćelija iz pupčanika u VITA 34, banci matičnih ćelija koja je po svemu banka broj 1 u Evropi.

Iz ovog biomedicinskog centra čak 30 uzoraka krvi pupčanika iskorišćeno je za lečenje što je više od svih drugih banaka zajedno.

Matične ćelije iz pupčanika korišćene su za lečenje leukemije, anemije, dečje cerebralne paralize, dijabetesa tipa 1 kao i oštećenja mozga.

Stručni savetnici Vita34 vam stoje na raspolaganju

Pozovite naš info centar

+381 11 414 65 65

ili
poručite besplatni info materijal

Poručite odmah