Šta su matične ćelije?

Matične ćelije su gradivni blokovi života. One imaju jedinstvenu sposobnost da se dele i obnavljaju i da se razvijaju u različite vrste ćelija u organizmu. Ove ćelije su odgovorne za razvoj organa vaše bebe, tkiva, kao i imunog sistema.

 

Prirodni zadaci matičnih ćelija su da grade, regenerišu i popravljaju, ali se ove sposobnosti smanjuju već tokom razvoja fetusa i u toku života. Zato su mlade i vitalne matične ćelije iz pupčanika posebno interesantne medicini i čuvaju se u bankama matičnih ćelija kako bi se dugoročno obezbedio izvor zdravlja porodicama.

Matične ćelije su gradivni blokovi života. One imaju jedinstvenu sposobnost da se dele i obnavljaju i da se razvijaju u različite vrste ćelija u organizmu. Ove ćelije su odgovorne za razvoj organa vaše bebe, tkiva, kao i imunog sistema.
Prirodni zadaci matičnih ćelija su da grade, regenerišu i popravljaju, ali se ove sposobnosti smanjuju već tokom razvoja fetusa i u toku života. Zato su mlade i vitalne matične ćelije iz pupčanika posebno interesantne medicini.

Matične ćelije se razvijaju u različite tipove ćelija. Formiranjem novih ćelija i tkiva matične ćelije vrše važan regenerativni proces u telu.

Koje sve vrste matičnih ćelija postoje?

Matične ćelije se dele u tri kategorije:

Matične ćelije iz krvi pupčanika imaju izuzetnu sposobnost da se neograničeno dele i da se pretvore u bilo koju ćeliju u organizmu. Jedinstvena prilika za njihovo prikupljanje je na samom porođaju i procedura prikupljanja je potpuno bezbedna i bezbolna i za majku i za bebu.

Adultne matične ćelije se nalaze u koštanoj srži i perifernoj krvi i takođe imaju mogućnost da se pretvore bilo koju ćeliju u organizmu. Međutim procedura prikupljanja je komplikovana i bolna, ćelije su istog uzrasta kao donori i postoji veliki rizik od odbijanja od strane primaoca.

Embrionalne matične ćelije imaju mogućnost da se razvijaju u različite vrste ćelija. Međutim, njihova upotreba nije etički prihvatljliva.

1 od 217 osoba će imati potrebu za lečenjem matičnim ćelijama tokom svog života.”

Zašto matične ćelije iz pupčanika?

Krv iz pupčanika je krv koja ostaje u posteljici i pupčanoj vrpci nakon rođenja bebe. Ona je bogata matičnim ćelijama koje su najvažnije ćelije u organizmu. Neverovatna moć krvi iz pupčanika je u tome što sadrži mlade ćelije koje se mogu obnavljati i specijalizovati u bilo koju ćeliju ili tkivo.

Prikupljanje matičnih ćelija na porođaju je jednostavna, bezbedna i bezbolna procedura i ne predstavlja nikakav rizik za majku i bebu. Nakon visokokvalitetne prerade i pripreme mogu se skladištiti i čuvati decenijama, ne menjajući svoje posebne osobine i prednosti.

Saznajte više

U svetu čak 60% pacijenata kojima su potrebne matične ćelije za lečenje ne mogu pronaći odgovarajućeg donora koštane srži ili iz javne banke matičnih ćelija. Šansa da se pronađe odgovarajući donor je 1:20000.”

Regenerativna medicina – terapeutski potencijal matičnih ćelija iz pupčanika

Procenjuje se da će 1 od 3 osobe imati koristi od regenerativne medicine tokom života. Tokom poslednjih godina, upotreba krvi iz pupčanika je zauzela važno mesto na polju regenerativne medicine.

Saznajte više

Matične ćelije iz pupčanika se sve više koriste kao alternativa u regenerativnoj medicini kako bi popravile ili zamenile oštećene ili obolele organe i tkiva.”

Zašto čuvamo punu krv?

Vita 34 čuva svaku kap krvi kako bi obezbedili veću vitalnost i više matičnih ćelija za transplantacije.

Čuvanje pune krvi se pokazalo kao zlatni standard u procesu lečenja matičnim ćelijama. O tome svedoči dvadesetogodišnje iskustvo Vita 34.

Saznajte više

Stručni savetnici Vita34 vam stoje na raspolaganju

Pozovite naš info centar

+381 11 414 65 65

ili
poručite besplatni info materijal

Poručite odmah
banka maticnih celija u Beogradu i Novom Sadu
Good Manufacturing
Practice
banka maticnih celija u Beogradu i Novom Sadu
Deutsche
Qualitat
banka maticnih celija u Novom Sadu i Beogradu
Deutsche
Akkreditierungsstelle
banka maticnih celija u Novom Sadu i Beogradu
Paul Ehrlich
Institute
banka maticnih celija u Srbiji
ISO 9001:2000
ISO 13458:2003
banka maticnih celija u Srbiji
European Federation
of Immunogenetics