Imunske ćelije iz pune krvi pupčanika snažne u borbi protiv leukemije

Imunske ćelije iz pune krvi pupčanika novorođenčeta su efikasnije u uništavanju malignih ćelija leukemije od onih uzetih od odraslih — dokazuju rezultati pretkliničkih ispitivanja koja su rađena u laboratorijskim uslovima na miševima.

Ovi rezultati su bili veoma iznenađujući, pošto imunske ćelije tek rođene bebe nisu stekle dugotrajni životni „trening“ kao imunske ćelije odraslih ljudi, pa ipak, matične ćelije iz pupčanika efikasnije prepoznaju i uništavaju abnormalne ćelije raka.

Oboleli od malignih bolesti krvi, kao što je leukemija, moraju proći kroz lečenje hemioterapijom, da bi se iskorenile abnormalne krvne ćelije koje su izazvale rak. Kolateralna šteta ove neophodne terapije je eliminacija većine, ako ne i svih normalnih krvnih ćelija. Zbog toga se standardno u lečenju koriste zdrave matične ćelije uzete iz koštane srži odraslih davalaca, kako bi se popunio broj zdravih krvnih ćelija u cirkulaciji. Dodatna korist transplantacije imunskih ćelija je i da se obezbede zdrave imunske ćelije u krvi bolesnog, koje pomažu da se eliminišu zaostale maligne ćelije u krvi  koje su preživele hemioterapiju.

Sve češće se danas kod obolelih, umesto transplantacije koštane srži, koristi sopstvena puna krv uzeta pri rođenju iz pupčanika, jer je rizik odbacivanja transplantiranih ćelija na ovaj način eliminisan. Međutim, doktori su ranije smatrali da ova korist u primeni matičnih ćelije iz pupčanika dolazi po ceni toga da su imunske ćelije iz krvi pupčanika, inače neagresivne i bezbedne za primaoca, takođe i daleko manje agresivne prema malignim ćelijama.

Ne baš tako naivne i pitome

Sada je lekarima poznato, na bazi navedenih dokaza iz ispitivanja — upravo suprotno.

— Mislili smo da su imunske ćelije iz pune krvi pupčanika isuviše pitome — izjavio je dr Pol Vejs (Paul Veys), član tima dečje bolnice u Londonu Great Ormond Street. — Pretpostavka je bila da se ćelije iz pupčanika neće efikasno boriti protiv malignih ćelija u cirkulaciji obolelih, ali ispostavilo se, na naše iznenađenje, potpuno suprotno! — dodao je.

Dr Vejs i njegove kolege su kroz ispitivanje upoređivali terapijske efekte ubrizganih imunskih ćelija dobijenih od odraslih davalaca i onih uzetih iz pune krvi pupčanika, koje su bile ubrizgane miševima sa formom ljudskog raka belih krvnih zrnaca, limfomom B-ćelija. Maligna bolest krvi je rapidno nestala kod miševa koji su primili imunske ćelije iz pune krvi pupčanika, dok je kod onih sa primljenim imunskim ćelijama odraslih, bolest čak nastavila da napreduje.

Kada su istraživači ispitali uzorke tumora kod životinja pre nego što su bile uništene, ustanovljeno je da su imunske ćelije iz pupčanika pokrenule rapidnu produkciju CD4 ćelija, belih krvnih zrnaca, koje koordiniraju odbrambeni imuni sistem odgovoran za borbu sa rakom i virusima. Štaviše, tumorske ćelije su bile rapidno obložene CD8 ćelijama „ubicama“ koje uništavaju kancersko tkivo.

Rezultat ispitivanja je bio iznenađenje, jer se smatralo da su imunske ćelije poreklom iz pune krvi pupčanika novorođenčeta u poređenju sa „iskusnim“ imunskim ćelijama odraslih ljudi suviše nevine i pitome da bi agresivno napale i uništile ćelije raka u krvi.

Umesto toga, imunske ćelije iz pupčanika su napale ćelije raka odmah i efikasno — rekao je dr Vejs.

On je takođe i pretpostavio da je moguće da ove ćelije imaju specijalne imunološke sposobnosti da momentalno zaštite fetus u njegovom razvoju.

— Zaključci i dokazi našeg ispitivanja impliciraju da su imunske ćelije dobijene iz pune prvi pupčanika bolji izbor za borbu protiv leukemije — istakao je dr Pol Vejs.

Izvor: Bloodjournal.org

Stručni savetnici Vita34 vam stoje na raspolaganju

Pozovite naš info centar