Matične ćelije iz pupčanika: Koje sve bolesti leče?

Matične ćelije iz pupčanika imaju nemerljive terapeutske mogućnosti u lečenju teških oboljenja

Mnogi zdravstveni radnici i naučnici veruju u veliki potencijal matičnih ćelija, a jedan od najvećih biomedicinskih centara u Evropi — Vita 34 — aktivno je uključen u istraživanja novih terapeutskih mogućnosti.

Roditelji kojima se postavlja pitanje da li žele da sačuvaju matične ćelije uvek prvo imaju dilemu za lečenje kojih bolesti se one mogu upotrebiti, da li se već danas mogu koristiti ili je to daleka budućnost?

U oblasti regenerativne medicine istraživanja su veoma sveobuhvatna i obećavajuća. Vodeći svetski naučnici pretpostavljaju da će svakoj sedmoj osobi biti potrebna terapija matičnim ćelijama tokom života, a razlog za to je što se povećava broj ljudi koji boluju od tumora i dijabetesa. Vita 34 je banka matičnih ćelija koja radi na tome da se povećaju mogućnosti upotrebe krvi iz pupčanika i u bliskoj budućnosti to će biti važan element u terapiji, ali one se koriste već danas.

Već skoro dvadeset godina istraživački i razvojni tim Vite 34, koji se sastoji od stručnjaka biologa, biohemičara i stručnjaka iz oblasti medicine, posvećen je istraživanju matičnih ćelija iz krvi pupčanika. U saradnji sa renomiranim univerzitetima i istraživačkim centrima Vita 34 istražuje nove terapeutske opcije za lečenje kardiovaskularnih oboljenja, hematopoetskih oboljenja i dijabetesa tipa 1.

Istraživanja u koja je Vita 34 uključena

Terapija matičnim ćelijama nakon srčanog udara

U saradnji sa Univerzitetom u Rostoku Vita 34 naučnici otkrili su u testovima na životinjama da infuzija matičnih ćelija iz pupčane vrpce poboljšava protok, tj. perfuziju i performanse pumpanja srčanog mišića nakon infarkta.

Dijabetes tipa 1

Deca sa juvenilnim dijabetesom tretirana su sopstvenim uzorkom krvi iz pupčanika u kliničkoj studiji koju je podržala Vita 34. Cilj je da se imuni sistem zaustavi da uništava ćelije koje proizvode insulin.

Veštačka koža

Naučnici sa Univerziteta u Granadi razvili su veštačke graftove kože od matičnih ćelija iz pupčane vrpce za kliničku primenu nakon opekotina ili povreda.

Tumori

Deca sa tumorima tretiraju se sopstvenom krvlju iz pupčanika nakon hemoterapije radi stimulacije hematopoeze i imunog sistema.

Infantilno oštećenje mozga

Infantilno oštećenje mozga može biti uzrokovano nedostatkom perinatalnog kiseonika, nedostatkom snabdevanja u materici ili prenatalnog moždanog udara. Deca sa oštećenjima mozga se već leče sopstvenim matičnim ćelijama u kliničkim studijama. Stanje mnogih pacijenata je poboljšano i oštećenja su smanjena. Praksa je potvrdila pretpostavke iz testova na životinjama gde je ustanovljen zaštitni efekat pokrenut od strane matičnih ćelija iz krvi pupčanika.

Stečeni gubitak sluha

U dečijoj memorijalnoj bolnici Herman u Hjustonu u Teksasu deca sa stečenim gubitkom sluha se leče sopstvenim matičnim ćelijama iz krvi pupčanika. Cilj studije je jasno definisan: naučnici žele da pronađu alternativni način lečenja kako bi vratili sluh i na taj način sprečili probleme u razvoju govora i poteškoće u školi i poslu.

Terapija matičnim ćelijama nakon moždanog udara

Rezultati zajedničkih pretkliničkih studija u saradnji sa Univerzitetom u Lajpcigu i Instituom Fraunhofer pokazuju da se paraliza i motorna disfunkcija nakon moždanog udara mogu smanjiti infuzijom krvi iz pupčanika.

Izvor i foto: www.vita34.de

Stručni savetnici Vita34 vam stoje na raspolaganju

Pozovite naš info centar

+381 11 414 65 65

ili
poručite besplatni info materijal

Poručite odmah