Matične ćelije iz VITA 34 za dečaka iz Australije

Potraga za donorom širom sveta dovela do Lajpciga

Lajpcig, 15. maj 2018. – Transplantacija matičnih ćelija je u većini slučajeva jedina terapeutska opcija za ljude koji boluju od neizlečivih bolesti. U nekim slučajevima, odgovarajući uzorak mora da pređe veliku udaljenost da bi stigao do pacijenta nakon potrage širom sveta. Poslednji slučaj pokazuje veliki napor i međunarodnu saradnju koja je često neophodna da bi primaocu bile obezbeđene donirane matične ćelije na vreme. Razlog za ovu logistički napornu turneju bio je slučaj dečaka iz Australije rođenog 2013. godine, koji pati od leukodistrofije uzrokovane metaboličkim poremećajem sfingolipidoze. U martu je potraga za odgovarajućim donorom matičnih ćelija dovela do najstarije banke matičnih ćelija u Evropi, Vite 34 iz Lajpciga.

Maticne celije iz VITA 34 za decaka iz Australije

Kada se pokazalo da jedan od uzoraka odgovara pacijentu iz Australije, njegov prevoz na drugu stranu sveta je morao biti organizovan u najkraćem mogućem roku. Osim NKR i Vite 34, u ceo proces je bio uključen Nemački nacionalni registar za koštanu srž, kao i relevantni registri i centar za transplantaciju u Australiji, carinske vlasti na oba kontinenta i Lufthanza kako bi se sprečilo izlaganje X-zracima na aerodromu. Da su ovi globalni napori bili i opravdani pokazali su rezultati poklapanja: uzorak se poklopio u deset od deset karakteristika tkiva pacijenta, što je sa biološke tačke gledišta jednako kao da ste dobili džekpot na lutriji. Svi ljudi koji su bili uključeni u projekat sada su mislima uz malog pacijenta i veruju u pozitivan ishod.

Maticne celije iz VITA 34 za decaka iz Australije

O VITA 34 Vita 34 je osnovana u Lajpcigu 1997. godine, kao prva privatna banka u Evropi koja čuva krv iz pupčanika i obezbeđuje punu uslugu u oblasti krioprezervacije, nudeći logistiku za prikupljanje, pripremu, obradu i čuvanje krvi iz pupčanika i tkiva pupčane vrpce. Matične ćelije su vredan izvor materijala za terapije i one se čuvaju i održavaju vitalnim na temperaturama oko -180 °C kako bi se u slučaju potrebe kasnije mogle koristiti za lečenje. Preko 215.000 sačuvanih uzoraka klijenata iz Nemačke i drugih zemalja koji su se pobrinuli za zdravlje svoje dece i poverenje poklonili Viti 34. Izvor: www.vita34.com

Stručni savetnici Vita34 vam stoje na raspolaganju

Pozovite naš info centar

+381 11 414 65 65

ili
poručite besplatni info materijal

Poručite odmah