Anemija ili malokrvnost je stanje koje se razvija zbog nedostatka crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina u krvi. Hemoglobin je glavni deo crvenih krvnih zrnaca i njegova uloga je da prenosi kiseonik iz pluća u ostale delove tela.

Kada nemaju dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili je nivo hemoglobina nizak, ćelije u ljudskom telu ne dobijaju dovoljno kiseonika. Rezultat toga je umor – jedan od najčešćih simptoma anemije, koji se javlja zato što organi ne dobijaju ono što im je potrebno da bi pravilno funkcionisali.

Ako se ne leči na vreme, posebno je opasna anemija u trudnoći koja može nagativno uticati i na majku i na razvoj bebe.

Anemija u trudnoći

Kao što smo napomenuli, tokom trudnoće se može razviti anemija koja čini da se smanji broj zdravih crvenih krvnih zrnaca kod majke koji snabdevaju kiseonikom njena tkiva i tkiva njene bebe.

U trudnoći, majčino telo proizvodi više krvi kako bi podržalo rast bebe. Ako nema dovoljno gvožđa ili nekih drugih hranljivih materija, telo trudnice možda neće biti u stanju da proizvede dovoljnu količinu crvenih krvnih zrnaca potrebnu da bi se stvorila dodatna krv.

Foto: Shutterstock

Normalno je imati blagu anemiju u trudnoći. Ali ozbiljniji problemi se javljaju kada su nizak nivo gvožđa, vitamina ili drugi faktori uzroci pojačane anemije.

Anemija trudnicu može učiniti umornom i slabom. Ako je problem ozbiljan i ne leči se na vreme, može povećati rizik od ozbiljnih komplikacija kao što je prevremeni porođaj.

Nastavite sa čitanjem i saznaćete sve o uzrocima, simptomima i lečenju anemije u trudnoći.

Vrste anemije u trudnoći

Tokom trudnoće može se razviti nekoliko vrsta anemije. Najčešće su:

  •         Anemija nastala zbog nedostatka gvožđa. Gvožđe je neophodno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca u krvi. Na ovaj proces utiču hormoni, različiti faktori rasta i lokalni uslovi u koštanoj srži. Nedostatak gvožđa je najčešći uzrok anemije u trudnoći zato što su tokom trudnoće potrebe za gvožđem pojačane.
  •         Anemija nastala zbog nedostatka folata. Folat je vitamin koji se nalazi u određenim namirnicama kao što je zeleno povrće. Telu su potrebni folati za proizvodnju novih stanica, uključujući zdrave crvene krvne ćelije. Ženama je u toku trudnoće potrebna dodatna količina folata. Ali ponekad ne dobiju dovoljno kroz ishranu. Nedostatak folata može takođe doprineti određenim vrstama defekata prilikom rođenja deteta, kao što su abnormalnosti neuralne cevi (spina bifida) i mala porođajna težina novorođenčeta.
  •         Anemija nastala usled nedostatka vitamina B12. Telu je potreban vitamin B12 kako bi formirao zdrava crvena krvna zrnca. Nedostatak vitamina B12 može doprineti porođajnim defektima i može dovesti do preuranjenog porođaja.  

Kod svih navedenih vrsta, do anemije dolazi usled nedostatka navedenih vitamina koji su važni za proizvodnju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca koje su glavni prenosioci kiseonika iz pluća u sve ostale organe, tkiva i ćelije.

Gubitak krvi tokom i nakon porođaja takođe može izazvati anemiju.

Faktori rizika za nastanak anemije u trudnoći

Sve trudnice su izložene riziku da postanu anemične. Pored nedostatka vitamina koje smo naveli, na nastanak anemije u trudnoći utiču i sledeći faktori:

  •         Višestruka trudnoća (dve ili više beba)
  •         Mali razmak između trudnoća
  •         Jake jutarnje mučnine praćene čestim povraćanjem
  •         Rana trudnoća, u tinejdžerskim danima
  •         Nekonzumiranje hrane bogate gvožđem
  •         Anemija koja nije izlečena pre trudnoće

Simtomi anemije tokom trudnoće

Najčešći simptomi anemije tokom trudnoće su: izrazito bleda koža, usne i nokti. Čest osećaj umora i slabosti. Zatim vrtoglavica, kratak dah, ubrzano kucanje srca, problemi sa koncentracijom.

U ranim fazama anemije možda nećete ni osećati ove simptome.

Foto: Fotolia

Rizici anemije u trudnoći

Teška ili nelečena anemija tokom trudnoće može povećati rizik od: prevremenog porođaja, rođenja deteta sa anomalijom ili zaostatkom u razvoju, kao i postporođajnu depresiju.

Da biste bili sigurni da nemate anemiju tokom trudnoće, radite redovne prenatalne testove tokom trudnoće koje vam vaš ginekolog preporučuje.

Lečenje anemije u trudnoći

Ako ste anemični tokom trudnoće, možda ćete morati da počnete sa dodatkom gvožđa ili dodatkom folne kiseline, kao dodatak vašim prenatalnim vitaminima. Vaš lekar može predložiti da u ishranu dodate još hrane koje su bogate gvožđem i folnom kiselinom.

Za lečenje nedostatka vitamina B12, lekar može preporučiti da uzmete dodatak vitamina B12.

Lekar može preporučiti da u svoju ishranu uključite i više hrane životinjskog porekla kao što su: meso, jaja i mlečni proizvodi.

Pratite uputstva svog ginekoliga i ako je potrebno posetite hematologa – doktora specijalnizovanog za anemiju kako biste sprečili probleme sa krvlju.