Četvorogodišnji Lukas Arabadžić iz Amerike koji boluje od autizma počeo je da komunicira sa roditeljima nakon što je prošao tri terapije matičnim ćelijama u Novom Sadu. Njegova majka Vesna Arabadžić, koja već dvadesetak godina živi u Klivlendu u Ohaju ne krije oduševljenje ovim značajnim napretkom svog mališana.

– Suprug i ja smo okrenuli ceo svet naopačke da bi našli koja terapija je najadekvatnija za Lukasovo stanje i tako došli do saznanja da su matične ćelije vrlo efikasne za mnoga oboljenja, vrhunac su današnje medicine, ali da ovaj vid terapije još nije rasprostranjen za tretiranje autizma. Istraživanje koje je provedeno na Duke Univerzitetu u Americi o efikasnosti matičnih ćelija za tretman autizma dalo nam je hrabrosti da pokušamo sa tretmanom. Verujemo da terapija matičnim ćelijama može da pomogne našem sinu i da ga vrati u stanje pre nego što je regresirao u autizam. Igrom slučaja saznali smo za tim lekara koji se time bavi u Novom Sadu – priča za “Blic” Vesna Arabadžić.

Proces lečenja matičnim ćelijama

Objašnjava nam da je Lukas prvo podvrgnut anesteziji, zatim su mu matične ćelije izvučene iz koštane srži, iz kuka, a onda su posebnom metodom stimulisane i tako tretirane vraćene u telo, odnosno ubrizgane su u cerebrospinalni likvor u kičmenom delu.

– Već posle prve terapije, Lukas je počeo da pokazuje značajan napredak, počeo je da koristi  nove reči u kontekstu i dobili smo vokabular od oko pedesetak ili više novih reči. Neke od tih reči smo po prvi put čuli na našem jeziku, počeo je da komunicira i sa mnom i sa suprugom, da se socijalizuje sa našim drugim sinom i da se igra sa psom. Posle druge terapije Lukas je dobio temperaturu. Možda je mnogima nezamislivo, ali mi smo slavili kada se to dogodilo. Lukas tri godine nije pokazivao nikakve znake da imunitet kod njega postoji. Temperatura je bila znak da se imuni sistem uključio i da je organizam počeo da obavlja funkciju koja mu je namjenjena. Posle treće procedure, iako još uvek retko, Lukas je počeo sastavljati više reči u kontekstu “daj mi sok”, “skini mi jaknu”, “želim taj kolač” – priseća se Vesna perioda od pre nekoliko meseci.

Kako kaže, sada je svesna da bi mu matične ćelije iz pupčane bile najefikasnije, ali kada je bila trudna o tome nije razmišljala jer u Americi ne postoji trend čuvanja matičnih ćelija iz pupčanika.

– Pre nego što smo pronašli tim lekara iz Novog Sada, Lukasa smo odveli na jednu terapiju u Panamu, gde je dobio matične ćelije iz tkiva pupčane vrpce od donora. Pomak je i tad postojao, koža mu se poboljšala, reakcije na hranu i ostale spoljašnje alergene su se smanjile. U tom trenutku smo suprug i ja očekivali mnogo više jer smo upoznali decu koja su se sasvim oporavila od ovakvog tretmana pa smo rešili da sledeća Lukasova terapija bude sa njegovim vlastitim matičnim ćelijama.

Lukas je imao nepunu godinu kada je preležao tešku virusnu infekciju i nakon toga polako počeo da se isključuje iz svakodnevnice i pokazuje znakove autizma. Do tad je znao da govori osnovne reči: mama, tata i ponašao se kao i sva druga deca tog uzrasta. Znao je da raspoznaje neke boje, brojeve i životinje.  Međutim, ubrzo se sve počelo menjati, da bi mu ubrzo bio dijagnostifikovan autizam.

– Mi ćemo se sigurno vratiti na terapiju u Novi Sad, a želim da naš slučaj bude vetar u leđa roditeljima,  da saznaju da postoji mogućnost da se stanje dece poboljša. Lekari su nam naznačili da možda nećemo videti poboljšanja ali smo ušli u proces.

Na našu sreću, vidimo poboljšanje I nadamo se da će ove terapije u kombinaciji sa intenzivnim radom sa terapeutima doprineti da Lukas jednog dana bude funkcionalan čak i totalno oporavljen.

Lekari kažu – nismo čudotvorci

Dr Dušan Marić, koji je operisao Lukasa, ističe za Blic da on i njegov tim u kom je i specijalista urgentne medicine dr Džihan Abazović nisu čudotvorci i da uspeh nije zagarantovan.

– Matične ćelije se vade iz koštane srži, pa se u specijalno uređaju izoluju i koncentrišu, a potom stimulišu. Tako pripremljeni supstrakt se daje u cerebrospinalni likvor. Na taj način aktivirane matične ćelije dospeju direktno u mozak i tamo vrše aktivaciju uspavanih ćelija. Na ovaj način se uspostavlja bolji kontakt između nervnih struktura u mozgu i omogućava se bolje prenošenje impulsa. Terapija matičnim ćelijama nije magija i mi ne činimo čuda, nego je to terapija koja u zavisnosti od mnogobrojnih faktora pokažu manji ili veći uspeh – objašnjava nam dr Marić. 

Izvor: blic.rs

Foto: Privatna arhiva