Bakterije u mokraći u velikoj meri utiču na trudnoću i zato je redovna kontrola veoma važna. Svaka faza trudnoće se mora pratiti.

Od impalntacije oplođene jajne ćelije, tokom trudnoće i postporođajnog perioda. Bakterije u mokraći mogu uticati na fetus i novorođenče i zato je neophodan visok stepen kliničke svesti i adekvatno lečenje.

 

Zašto su infekcije urinarnog trakta češće tokom trudnoće?

Hormoni u trudnoći izazivaju promene u urinarnom traktu, a to čini žene da žene postanu sklonije infekcijama. Takođe, materica koja raste vrši pritisak na bešiku i otežava ispuštanje urina u bešiku. Ostatak urina može biti izvor infekcije.

Pročitajte koje bakterije su najčešće u mokraći tokom trudnoće i kako se manifestuju na trudnicu i bebu.

 

Streptokoke

Ove bakterije su najčešći uzrok infekcija opasnih po život novorođenčadi, a mogu uticati i na majku.

Kod novorođenčadi, rano započeta infekcija streptokokama javlja se pre dobi od 7 dana i prvenstveno se manifestuje kao nefokalna sepsa, upala pluća ili meningitis. Kasna pojava bolesti kod novorođenčadi javlja se u dobi od 7. do 89. dana i tada su najčešće prisutni nefokalna bakterijeremija i meningitis. Važno je znati da se bebe koje prežive početnu fazu suočavaju sa mogućim gubitkom sluha ili vida, poteškoćama u učenju i drugim neurološkim posledicama.

Lečenje

Tokom 35-37 nedelje trudnoće, sve trudnice treba da se podvrgnu kontroli vaginalnog i rektalnog brisa na kulturu. Ako je rezultat kulture pozitivan, žena treba da se leči tokom porođaja.

 

Hlamidija

Infekcija hlamidijom je najčešća bakterijska polno prenosiva bolest u Sjedinjenim Državama i nastavlja da bude glavni uzrok komplikacija u trudnoći i prenošenju bolesti kod novorođenčadi. Može izazvati gestacijsko krvarenje kod trudnica.

Uobičajeni način prenošenja na fetus je vertikalan tokom druge faze porođaja. Kod novorođenčadi, infekcija hlamidijom obično uzrokuje konjunktivitis i upalu pluća.

Lečenje

Sve trudnice treba da se podvrgnu pregledu hlamidije u ranoj trudnoći. Trudnice mlađe od 25 godina i visokorizične pacijente treba ponovo pregledati u trećem trimestru.

 

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza je klinički sindrom uzrokovan prekomernim rastom bakterija koje normalno mogu biti prisutne u vagini.

Žene sa bakterijskom vaginozom se obično žale da imaju pojačan vaginalni iscedak sa neprijatnim mirisom sličnim mirisu ribe, naročito nakon seksualnog odnosa. Iscedak je obično beo ili siv, a žene mogu osetiti peckanje tokom mokrenja ili svrbež oko vagine. Infekcija može dovesti do preranog porođaja ukoliko trudnica ne reaguje adekvatno na terapiju. Infekcija se može preneti preko placente na fetus i može uzrokovati intrauterinsku smrt fetusa.

Lečenje

Lečenje se uz konsultaciju lekara vrši uz pomoć antibiotika koji se smatraju sigurnim za trudnice i koji ne utiču na razvoj bebe.

 

Infekcije urinarnog trakta

Ako ste ikada imali infekciju urinarnog trakta, znate koliko može biti bolna i frustrirajuća, posebno ako se stalno vraća. Teške urinarne infekcije mogu da dovedu do pokretanja drugih komplikacija, poput prevremenih kontrakcija i sledstvenog pobačaja ili prevremenog porođaja, te je važno da se leče. Ako osetite da imate takve tegobe, javite se lekaru, a dok ne dobijete odgovarajuće lekove, pijte što više nezaslađene i negazirane tečnosti, a kao dobar pokazao se i uvin čaj. Bitno je da pijete što više tečnosti, da bi se “ispirali” bubrezi i mokraćni putevi.

 

Prevencija je pola zdravlja

Da biste se oprostili od peckanja, učestalog mokrenja i drugih neugodnih simptoma koje izazivaju bakterije u mokraći, počnite danas sa ovim promenama:

  • Pijte puno tečnosti i često mokrite. Na taj način se ispiraju bakterije iz bešike i urinarnog trakta i sprečava njihovo zadržavanje.
  • Brišite se od napried prema nazad nakon uriniranja jer na taj način je manja verovatnoća da će bakterije, koje inače imaju tendenciju da se nalaze oko anusa dođu do uretre.  
  • Tuširajte se pre seksa i mokrite nakon njega. Koristite sapun i vodu pre seksa. Ovo zadržava bakterije dalje od uretre. I mokrenje nakon toga gura bilo koju bakteriju koja je ušla u urinarni trakt nazad.
  • Izbegavajte parfemisane ženske proizvode za intimnu negu.
  • Koristite pamučno donje rublje.
  • Tuširajte se umesto da se kupate.
  • Izbegavajte usku odeću.