Šta je gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes je šećerna bolest koja se dijagnostifikuje tokom trudnoće kod jednog broja žena. To se dešava ukoliko organizam ne uspeva da napravi dovoljnu količinu insulina, čija je funkcija da pomaže pri korišćenju i skladištenju šećera u organizmu i obezbedi normalan nivo šećera u krvi. Razlog zašto je trudnoća rizičan period za razvoj ove bolesti leži u hormonima placente koji otežavaju funkcionisanje insulina u organizmu, kao i u tome što je tokom trudnoće potrebna dodatna količina insulina da bi i potrebe bebe u stomaku bile zadovoljene.

Kada postoji manjak insulina tokom trudnoće, dolazi do poremećaja glukoze u krvi odnosno do dijabetesa u trudnoći.

Foto: Freepik

Kako se dijagnostifikuje ovaj poremećaj

Već od prve kontrole u trudnoći pa sve do porođaja preporučuju se redovne analize krvi u okviru okviru kojih se i rutinski kontroliše šećer u krvi. Gestacijski dijabetes se najčešće dijagnostifikuje posle 24. nedelje trudnoće nakon što se uradi test opterećenja glukozom (GTT test) na koji vas, po potrebi, upućuje vaš lekar.

Ukoliko GTT test potvrdi da se radi o gestacijskom dijabetesu, neophodno je da se sa svojim lekarom dogovorite oko terapije, ishrane i daljeg toka pregleda.

Da li postoje simptomi

Simptomi dijabetesa u trudnoći veoma su slični simptomima koje trudnice inače osećaju (povećana žeđ, mokrenje, glad) pa je teško prepoznatljiv bez laboratorijskih analiza.

Ko spada u rizičnu grupu za gestacijski dijabetes

Postoje određeni pokazatelji koji povećavaju šansu da obolite od dijabetesa tokom trudnoće:

  • Ukoliko ste imali gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći ili rodile bebu težine preko 4000 grama
  • Ukoliko ste bile gojazne pre trudnoće ili dobile previše kilograma tokom trudnoće
  • Ako neko od članova vaše porodice ima šećernu bolest
  • Ako imate povišen krvi pritisak
  • Ukoliko ste imale pobačaje u prethodnim trudnoćama

Na koji način se leči dijabetes u trudnoći

Gestacijski dijabetes u trudnoći predstavlja ozbiljno stanje, trudnoću čini visoko rizičnom i mora biti pod stalnom kontrolom lekara.

Uobičajeni načini na koji se leči dijabetes u trudnoći su korekcija ishrane, umerena fizička aktivnost, i po potrebi, terapija insulinom. Po preporuci lekara, trudnica može biti hospitalizovana radi detaljnijih ultrazvučnih i laboratorijskih analiza. Pregledaju se i bubrezi, očno dno, i radi se analiza urinokulture.

Najčešće gestacijski dijabetes nestaje nakon šest nedelja od porođaja.

Koje su posledice gestacijskog dijabetesa po zdravlje trudnice i bebe

Iako jedan broj trudnoća u kojima je bio prisutan dijabetes protekne bez ikakvih problema, postoji niz komplikacija koje mogu nastati kao posledica ovog stanja. To su visok krvi pritisak trudnice, oštećenja krvnih sudova, mrežnjače oka, funkcije bubrega, zatim veća porođajna težina bebe, veća količina plodove vode, prevremen porođaj i nastanak hipoglikemije kod bebe (niskog nivoa šećera u krvi).

Zbog svega ovoga, od presudne važnosti je da se dijabetes u trudnoći redovno kontroliše i leči, da bi ishod trudnoće bio povoljan.

Foto: Freepik

Na koji način se menja ishrana u slučaju gestacijskog dijabetesa

Korekcija u ishrani odnosi se na smanjenje unosa ugljenih hidrata i biranje onih ugljenih hidrata koji se sporije vare. Takve namirnice su sveže povrće i voće jer se njihovom konzumacijom usporava resorpcija ugljenih hidrata u crevima.

Pored toga, treba jesti meso, mlečne proizvode, ribu i jaja.

Prognoze za zdravlje nakon trudnoće

Iako gestacijski dijabetes nestaje šest nedelja nakon trudnoće, za žene koje su ga imale postoji veća šansa od oboljevanje od dijabetesa tipa 2 kasnije u životu. Veoma je važno da ovo stanje sprečite ili umanjite njegov stepen tako što ćete se hraniti zdravo i biti fizički aktivni.

Dijabetes je bolest koja je najčešće nasledna, a osim toga uslovljena i nezdravim životnim navikama. Uočena je sve veća učestalost ove bolesti u svetu, a istraživači aktivno tragaju za što efikasnijom terapijom za ove pacijente.

Jedna od veoma obećavajućih terapija i zasigurno terapija budućnosti je terapija matičnim ćelijama koja pomaže u boljoj produkciji insulina. Skladištenjem matičnih ćelija iz krvi pupčanika na porođaju činite veoma važan korak u obezbeđivanju zdravije i srećnije budućnosti vašeg detea i cele porodice.