Među svim promenama koje telo žene doživi u drugom stanju, dobijanje hemoroida svakako je promena koja spada u najneprijatnije. Hemoroidi koji nastaju u trudnoći mogu vas u potpunosti sprečiti da uživate u ovom periodu i inače prelepom životnom iskustvu. Najgore od svega je to što hemoroidi mogu da se zadrže i nakon porođaja.

Šta su hemoroidi i kako nastaju?

Hemoroidi su prošireni venski spletovi koji se nalaze na izlazu analnog otvora. Ovi venski jastučići predstavljaju normalni deo u analnom kanalu, sa funkcijom da zadržavaju gasove i tečni sadržaj. Hemoroidalni čvorići sastavljeni su od krvnih sudova, glatkih mišićnih snpova i fibroznog tkiva. Problemi nastaju kada se promeni njihova struktura i veličina, zbog čega i nastaju tegobe – bol, krvarenje, ispadanje, vlaženje… Prve tegobe počinju kada dođe do slabljenja mišićnih veza, proširenja krvnih sudova, zbog čega se hemoroidalni čvorići uvećavaju i ispadaju kroz analni otvor. Na pojavu hemoroida utiče i način ishrane (nepravilan), ali i manjak fizičke aktivnosti, dugo sedenje, opstipacija i dijareja, analne infekcije, pa i genetska predispozicija. Hemoroidi mogu biti različitih veličina i stanja, pa se tako prepoznaju unutrašnji i spoljašnji hemoroidi: Unutrašnji hemoroidi – nalaze se unutar analnog otvora, mogu biti praćeni izuzetno neprijatnim osećajem peckanja, svraba, ali i bolom. Nakon pražnjenja creva dolazi do većeg ili manjeg krvarenja usled toga što tvrda stolica oštećuje tanke zidove krvnih sudova u hemoroidu. Prema statistici, svaka treća osoba se susrela sa ovim problemom koji bi trebalo lečiti na vreme. Spoljašnji hemoroidi – prepoznaju se po simptomima kao što su konstantan bol u predelu karlice, pritisak oko analnog otvora i pojava tvrdih gomilica na ovom mestu. Upravo su te “izrasline” spoljašnji hemoroidi koji dovode do mnogih tegoba, pa i do otežanog obavljanja mnogih svakodnenih radnji – među kojima su čak i sedenje, ustajanje, odlazak u toalet – što postaje veoma bolno i teško.

Zašto se javljaju hemoroidi u trudnoći?

Hemoroidi nisu prateći simptom svake trudnoće, ali su veoma česti. Najčešće se pojavljuju nakon problema sa zatvorom u trudnoći, ali i zbog toga što postoji određena genetska predispozicija ka tome. U trudnoći postoje posebni razlozi za javljanje hemoroida, pre svega – uvećana materica koja stvara pritisak na vene trbuha i na donju šuplju venu i vene male karlice, čime se usporava protok venske krvi u predelu rektuma i donjih ekstremiteta. Osim toga, okidač za pojavu hemoroida u trudnoći mogu biti i hormoni – estrogen i progesteron – koji se u ovom periodu pojačano luče.
zabrinuta trudnica hemoroidi
Hemoroidi u trudnoći se najčešće pojavljuju u drugoj polovini trudnoće, odnosno nakon 20. nedelje, kada se žene sve teže pokreću, smanjuje se fizička aktivnost, ali se upravo tada pojavljuju i druge tegobe koje mogu uticati i na pojavu novih ili aktivaciju već postojećih hemoroida.

Zašto dolazi do pojave hemoroida nakon porođaja?

Ako je drugo stanje okidač za pojavu hemoroida, zašto se oni mogu pojaviti i nakon porođaja? Da li je ovo povezano ili se hemoroidi ne moraju povezivati za trudnoću, već samo za period posle porođaja? Čak i kada ne dođe do pojave hemoroida u trudnoći, oni se mogu pojaviti posle porođaja, odnosno tokom porođaja. Upravo zbog naprezanja usled vaginalnog porođaja, tokom kontrakcija i sve dok se beba ne rodi – pritisak koji se vrši na vene trbuha, donju šuplju venu i vene male karlice, ali i na predeo anusa može dovesti do uvećavanja hemoroida i ispadanja iz analnog kanala, što i dovodi do tegoba kasnije.

Kako hemoroidi u trudnoći utiču na razvoj ploda?

Iako mogu predstavljati sastavni deo trudnoće i biti njen neprijatni simtpom, hemoroidi u trudnoći nemaju nikakav uticaj na razvoj bebe u stomaku. Iako nema komplikacija zbog ovog stanja, ipak je neprijatnost, ali i bol, tegobe, peskanje, svrab – razlog za posebnu brigu i reagovanje.

Kako ublažiti tegobe usled pojave hemoroida u trudnoći i posle porođaja?

Tokom trudnoće – na određene faktore nastanka hemoroida u trudnoći nije moguće uticati, dok postoje uzroci, svojstveni upravo drugom stanju, koje bi trebalo ublažiti ili ukoliko je moguće izbeći. Ovde govorimo o opstipaciji koja je česta u drugom stanju i koja utiče na pojavu hemoroida u trudnoći, dok su adekvatna ishrana (zdrave namirnice, redovni obroci, dovoljno tečnosti), redovna fizička aktivnost, kao i ne odlaganje odlaska u toalet (jer što se više stolica zadrži u crevima to više vode uklanja i postaje tvrđa i teža za izbacivanje) među najboljim načinima da se ublaži ili spreči pojava hemoroida. Posle porođaja – bez obzira na to da li su se hemoroidi pojavili tokom trudnoće ili tek nakon porođaja, ukoliko se nisu povukli potrebno je nastaviti sa prirodnim načinima da se ublaže tegobe koje prate ovu pojavu. Osim toga, za olakšavanje bola, otoka, svraba i drugih neprijatnosti koje mogu biti posledica hemoroida nakon porođaja možete koristi i hladne obloge, tople kupke, dok se redovna i adekvatna higijena podrazumeva. Operacija i lekovi su način na koji se leče hemoroidi nakon konsultacije sa lekarom i u sklučajevima kada je nemoguće ublažavanje tegoba i kada ovo stanje potraje ili se često ponavlja. Praćenje hemoroidalne bolesti redovnim kontrolama i pregledima najbolji je način da se pronađe najbolji način da se ovaj zdravstveni problemi i sanira na vreme. Pratite Vita34 blog o drugim bitnim člancima o zdravlju majke i bebe. Ako imate pitanja u vezi s matičnim ćelijama, kontaktirajte nas ovde.