Rak je verovatno najstrašnija reč u medicini koja utiče na živote miliona ljudi širom sveta. A broj obolelih se povećava svake godine. Svetska Zdravstvena Organizacija je u 2012. godini prijavila 14,1 miliona novih slučajeva, ali predviđa da će do 2030. godine ta brojka porasti na 23,6 miliona.

Međutim, potraga za lekom iz dana u dan napreduje. Korišćenje matičnih ćelija nudi istinsku nadu da bismo mogli pobediti ovu opaku bolest bolest pre nego što stigne gore predviđeni datum.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, karcinom je treći najveći uzročnik smrti, posle bolesti srca i nesrećnih slučaja prema studiji iz 2010. godine od strane Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum Award Centra medicinskih nauka za arapske genomske studije. Istraživanje je takođe ukazalo na to da rak u detinjstvu predstavlja oko 9,5% svih slučajeva raka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa prosekom od 9,2 slučajeva na svako 100,000 emiratsko dete.

Ipak, naša deca – pogotovo novorođene bebe – imaju ključ za izlečenje raka.

Terapija matičnim ćelijama, koristeći matične ćelije iz krvi pupčane vrpce novorođenčeta, dokazuje se kao najefikasnije oružje u borbi protiv raka. Kontinuirana istraživanja i kliničke studije i dalje pokazuju ogroman potencijal ovog revolucionarnog otkrića medicine kada je u pitanju lečenje i preveniranje mnogih različitih oblika ove razorne bolesti. Zapravo, naučnici trenutno istražuju upotrebu matičnih ćelija kao potencijalnog leka.

Čuvanjem dragocenih ćelija krvi iz pupčane vrpce vaše bebe, omogućujete vašoj porodici da iskoristi prednosti koje terapija matičnim ćelijama može pružiti da pomogne u borbi sa rakom i očuvanju njihovog zdravlja.

 

lecenje raka maticnim celijama

 

Kako matične ćelije danas leče rak?

Hajde da detaljnije pogledamo kako terapija matičnim ćelijama trenutno pomaže, šta uključuje tretman i šta to može značiti za zdravlje vas i vaše porodice.

U svakom pojedinačnom slučaju lečenje počinje sa:

  • hemioterpijom
  • i u nekim slučajevima radioterapijom za uništavanje kancerogenih ćelija, pre transfuzije matičnih ćelija iz krvi pupčanika

 

Leukemija – jedan od najčešćih oblika raka kod dojenčadi

Leukemija je grupa karcinoma koja obično počinje u koštanoj srži i rezultira visokim brojem abnormalnih belih krvnih zrnaca – leukocita. To je jedan od najčešćih oblika raka kod dojenčadi.

Kada telo razvije leukemiju, abnormalne bele ćelije u krvi rastu previše brzo, dovodeći čitav organizam van ravnoteže, slabeći i potpuno blokirajući imunološki sistem. Kancerogene bele krvne ćelije mogu se širiti u limfni sistem i odatle kretati po celom telu.

Matične ćelije iz pupčanika bebe pružaju održivu alternativu transplantaciji koštane srži (koja sama po sebi predstavlja bogat izvor matičnih ćelija) u lečenju leukemije, jer se matične ćelije lakše sakupljaju i mogu se čuvati zamrznute dok ne budu potrebne. Matične ćelije krvi iz pupčanika bebe se ubrizgavaju direktno u vene, gde putuju u osiromašenu koštanu srž i počinju da popravljaju oštećenja.

Matične ćelije imaju sposobnost da zamenjuju obolele krvne ćelije i one oštećene od hemoterapije i obnavljaju zdravu koštanu srž.

Još jedna prednost matičnih ćelija iz krvi pupčanika za koštanu srž jeste da one manje mogu da izazovu reakciju ili komplikaciju kao što je bolest “kalem protiv domaćina” – imunološko odbacivanje koje se javlja kada donirane matične ćelije ,,gledaju“ na telo primaoca kao strano i napadaju ga.

 

Limfom – dve trećine maligniteta u detinjstvu

Limfom je grupa karcinoma krvi koja se razvija iz limfocita – vrste belih krvnih zrnaca. Ime se često odnosi samo na kancerogene verzije, a ne na sve takve tumore. Limfom čini skoro dve trećine maligniteta u detinjstvu. Bolest se javlja kada se struktura ćelije u telu menja, što dovodi do prekomernih ćelija koje izbacuju sistem tela iz ravnoteže ili na razvoj tumora. Kancer utiče na limfni sistem koji pomaže u borbi protiv bolesti i predstavlja ključni deo imunološkog sistema.

Nakon transfuzije, zdrave matične ćelije putuju do oštećenih područja, obnavljaju ih i generišu nove ćelije. U nekim slučajevima manje doze hemoterapije se koriste u kombinaciji sa transplantiranim matičnim ćelijama. Ova “mini-transplantacija” povećava efikasnost prirodnog imunološkog sistema tela i radi zajedno sa telom da pobedi u borbi protiv raka.

 

Kancer plazma ćelija

Višestruki mielom, poznat i kao plazma ćelijski mielom, je kancer plazma ćelija, vrsti belih krvnih ćelija koje su obično odgovorne za proizvodnju antitela.

Plazma ćelije, pronađene u koštanoj srži, čini antitela koja pomažu telu da napada i ubija bakterije. Kada plazma ćelije postane kancerogena i počne nekontrolisano da raste, može proizvesti tumor, koji se generalno razvija u kosti. U slučajevima više od jednog tumora, bolest se naziva višestruki mielom. Transfuzija matičnih ćelija za formiranje krvi se daje radi zaceljenja oštećenja i formiranja nove zdrave ćelije.

 

Neuroblastom

Neuroblastom, je vrsta kancera koja se formira u određenim vrstama nervnog tkiva. Najčešće pogađa bebe i korumpira posebne nervne ćelije nazvane neuroblastima, kako bi se formirao maligni tumor. Normalno, ove nezrele ćelije prelaze u funkcionalne nervne ćelije, ali se u neuroblastomu razvijaju u ćelije raka. Kada se neuroblastom pronađe i leči u detinjstvu, šansa za oporavak je dobra.

Cilj transplantacije je uništiti ćelije raka u srži, krvi i drugim delovima tela i omogućiti zamenu matičnih ćelija u krvi kako bi stvorila zdravu koštanu srž. Zdrava matična ćelija inficirana u pacijentovu venu, pronalazi put do koštane srži, gde zamenjuje oštećene ćelije.

 

Lečenje raka pre nego što počne da se širi

Terapije matičnih ćelija opisane gore se koriste kao važan deo lečenja za nekoliko vrsta karcinoma, ali ova tehnologija takođe pokazuje obećavajuće znake suočavanja sa bolestima u ranijoj fazi. Presađivanje svežih matičnih ćelija često može pronaći i ubiti kancerogene ćelije mnogo efikasnije i brze nego imuni sistem primaoca, koji je kompromitovan od strane bolesti. To znači da određene vrste transplantacija matičnih ćelija zapravo mogu da se bore protiv ćelija raka, a ne da se one primenjuju nakon što se oštećenja izvrše.

Prema američkoj studiji iz 2013. objavljenoj u časopisu Kliničke onkologije, broj preživljavanja značajno je porastao među pacijentima koji su primili transplantaciju matičnih ćelija krvi i od povezanih i nepovezanih donatora. Studija je analizirala ishode za više od 38.000 pacijenata sa transplantacijama sa smrtnim slučajevima krvotoka i drugim bolestima u toku 12 godina, prikupljajući oko 70-90% svih povezanih i nepovezanih transplantata matičnih ćelija krvi izvedenih u SAD. Povećanje stope preživljavanja pripisuje se brojnim faktorima, uključujući napredak u usklađivanju saglasnosti donatora / primaoca, bolju pomoćnu negu i ranije upućivanje na transplantaciju. Ovaj uspeh jača ulogu transplantacija matičnim ćelijama krvi kao lekovitu opciju za životno ugrožene pacijente.

 

Može li sprovedena terapija matičnim ćelijama sprečiti rak u potpunosti?

Pored direktnog lečenja raka, istraživanje matičnih ćelija pomaže naučnicima da razumeju biologiju ćelija karcinoma, što zauzvrat može dovesti do stvaranja veće prevencije. Neke od najnovijih studija su pokazale da određeni rak održava mala grupa matičnih ćelija koje su sposobne da se same obnove. Naučnici pokušavaju da saznaju više o genomima koji regulišu ovu samoobnavljajuću osobinu matičnih ćelija raka, tako da se lekovi mogu razviti da bi ciljano uništili i zaustavili razvoj karcinoma. Takođe, identifikovanjem i izolovanjem matičnih ćelija raka od tumora, istraživači mogu bliže pogledati tačnu formu kancerogenog gena.

U slučaju raka dojke, na primer, napredak u tehnologiji doveo je do identifikacije matičnih ćelija u normalnom i malignom tkivu dojke. Proučavanje ovih matičnih ćelija doprinosi razumevanju molekularne složenosti karcinoma ljudskog raka dojke, što bi moglo pomoći u određivanju poboljšanih strategija za rano otkrivanje, prevenciju i lečenje.

 

Koliko daleko ide lečenje matičnim ćelijama?

Sa uspehom terapije matičnim ćelijama u lečenju nekoliko vrsta karcinoma u krvi, nadamo se da će transplantacije matičnih ćelija pružiti osnovu za tretman mnogih drugih oblika raka. Može li kancerozno tkivo u mozgu, na primer, dobiti matične ćelije koje popunjavaju one oštećene radioterapijom?

Jedna klinička studija u Velikoj Britaniji gleda na terapiju matičnim ćelijama kao tretman za rak pankreasa, koja trenutno ima izuzetno ograničene mogućnosti lečenja i lošu prognozu za većinu pacijenata sa kojima se dijagnostikuje. U studiji se ispituje upotreba specijalno konstruisanih matičnih ćelija za ponovno aktiviranje imunološkog sistema tela tako da može sam prepoznati i boriti se protiv ćelija karcinoma pankreasa.

Kako naučnici sve više i više imaju saznanja o sposobnostima matičnih ćelija da se obnavljaju i regenerišu u telu, oni takođe pažljivo ispituju svaku razvojnu fazu zdravih matičnih ćelija. Kada bolje razumeju ovaj proces, naučnici će moći bolje da procene kako se abnormalnosti, poput širenja kancerogenih ćelija, pokreću i mogu se usredsrediti na razvoj novih tretmana kako bi se sprečile ili tretirale abnormalnosti.

Nedavni napredak pokazao je osnove za genetski inženjering matičnih ćelija kompatibilnih sa imunološkim sistemom pacijenta. Ovaj personalizovani pristup će doneti selektivne kancerogene gene koji izazivaju samouništenje ćelija, s namerom da ovi geni unište samo ćelije karcinoma dok ostavljaju zdrave ćelije neinficirane.

Rak je jedan od najvećih medicinskih izazova za savremenu medicinu. Međutim, uspeh terapije matičnim ćelijama krvi kao sastavni deo efikasnog lečenja brojnih oblika ove kompleksne bolesti nudi stvarnu nadu. Roditelji koji se odluče za čuvaju matične ćelije novorođenčadi iz pupčanika, grade izvor koji bi mogao biti bukvalno investicija za život.