Parkinsonova bolest predstavlja degenerativno oboljenje koje napada centralni nervni sistem, naročito centar za motoričke radnje i pokret. Ova bolest napreduje sporo i manifestuje se u vidu mišićnih tremora, drhtavice, slabosti, usporenosti pokreta i drugim poteškoćama pri kretanju. Kako bolest odmiče, tako se javljaju i drugi simptomi, poput demencije, depresije, kognitivnih i emotivnih problema, koji u velikoj meri utiču na kvalitet života obolele osobe.

Uzrok nastanka Parkinsonove bolesti je još uvek nepoznat, ali se sumnja da postoji povezanost genetskog faktora i uticaja spoljašnje sredine koji mogu povećati šanse za nastanak ove bolesti. Prema statistici, ukoliko neko u vašoj familiji pati od ovog oboljenja, imaćete veću šansu da i sami obolite tokom života.

Simptomi Parkinsonove bolesti mogu se javiti bilo kad tokom života, ali najčešće to biva kod osoba starijih od 60 godina.

 

Standardne metode lečenja

Lek za Parkinsonovu bolest ne postoji, ali postoje opcije lečenja koje se baziraju na usporavanju celokupnog procesa degeneracije kao i smanjenju mišićnih tremora. Antikolinerici, lekovi poput Levodopa, sintetički dopamin, COMT i MAO-B inhibitiori, samo su neke od opcija koje mogu da ublaže postojeće stanje, ali sa sobom vuku niz negativnih posledica i ne pružaju trajno ni efikasno rešenje.

Po pitanju ove bolesti rađena su i rade se mnoga istraživanja, najpre ona koja uključuju administraciju neuroprotektivih supstanci putem injekcija, pokušaj modifikacije određenih gena kao i kliničke studije na određenim životinjskim vrstama. Nažalost, rezultati ovih istraživanja i eksperimenata pokazali su suštinski zanemarljiv napredak po pitanju lečenja Parkinsonove bolesti.

 

ruke starije osobe koja poseze za casom a boluje od parkinsonove bolesti

 

Tretman matičnim ćelijama

Matične ćelije su posebne vrsta ćelija koje imaju sposobnost neograničene deobe. Matična ćelija može postati bilo koja ćelija u organizmu, ali bilo koja ćelija ne može postati matična ćelija, iz kog razloga su one od neprocenjive vrednosti.

Godinama unazad, naučnici aktivno proučavaju mogućnosti lečenja raznih hroničnih i autoimunih bolesti uz pomoć matičnih ćelija. Budućnost regenerativne medicine se ogleda u tretmanima matičnim ćelijama, upravo jer su se one pokazale kao sredstvo koje pruža najveći pomak u lečenju i usporavanju razvitka bolesti.

Danas se aktivno vrše terapije umnoženim matičnim ćelijama iz pupčanika, koje su od svih opcija lečenja pokazale najbolji rezultat, bez ikakvih nuspojava i negativnog uticaja po zdravlje pacijenta.

 

Zašto baš matične ćelije iz pupčanika?

Matične ćelije iz pupčane vrpce su JEDINE ĆELIJE koje možemo stimulisati da postanu doslovno BILO KOJA ĆELIJA u organizmu. S druge strane, matične ćelije iz koštane srži nisu toliko potentne niti imaju mogućnost da stimulacijom postanu svaka ćelija. Ovo je iz razloga što matične ćelije odrasle osobe preferiraju da postanu određene ćelije i nemaju ni blizu nivo fleksibilnosti u lečenju koji nam pružaju matične ćelije iz pupčanika.

 

Iako je nauka iza primene matičnih ćelija za lečenje Parkinsonove bolesti i dalje u svom začetku, jedna stvar je sigurna – lečenje bolesti standardnim metodama i procedurama u bliskoj budućnosti biće potpuno zamenjeno drugim daleko efektnijim procedurama, kao što su tretmani matičnim ćelijama iz pupčanika.

 

Već sada se vide jasni rezultati i pomak u lečenju terapijama matičnih ćelija sprovedenih nad pacijentima sa Parkinsonovom bolešću. U 2018. godini, naučnici iz Centra za IPS Istraživanje u Japanu izjavili su da je tretman matičnim ćelijama sproveden nad pacijentima sa Parkinsonovom bolešću pružio ohrabrujuće rezultate, te da su se transplantirane nervne ćelije dobijene iz matičnih ćelija znatno uticale na poboljšanje opšteg stanja ovih pacijenata i da će se narednih par godina studije usmeriti na dalja istraživanja i ispitivanja mogućnosti lečenja uz pomoć matičnih ćelija.

 

Rano je reći kada ćemo tačno uspeti da izlečimo teške i hronične bolesti u potpunosti, ali ono što je deo stvarnosti jeste da je već danas moguće postići nešto što se pre nepune decenije činilo kao potpuno nemoguće. Ono što nam matične ćelije iz pupčanika mogu trenutno pružiti jeste efeketna terapija koja ne nosi nikakv rizik od negativnih posledica po zdravlje pacijenata i koja će olakšati tegobe osoba sa Parkinsonovom bolešću a samim tim im pružiti viši kvalitet, ali i kvantitet života.