Dok beba u stomaku raste, pomera se i okreće, buduće mame to vrlo jasno osećaju. U toku drugog trimestra i većeg dela trećeg trimestra, šutanje i pomeranje bebe postaju veoma intenzivni, sa obzirom na to da je ona dovoljno porasla i da još uvek ima dovoljno prostora za kretanje po stomaku.

Međutim, tokom poslednjeg meseca trudnoće, beba je velika i zauzima veći deo prostora u stomaku, pa se i manje okreće. Što je porođaj bliže, to je pozicija koju beba zauzima u stomaku važnija. Položaj u kome beba glavicom prednjači na dole je najpogodniji za prirodan porođaj, a osim njega beba može biti okrenula karlično ili popreko.

Foto: Freepik

POTILJAČNI POLOŽAJ

Idealan položaj za porođaj je onaj u kome je bebina glavica pozicionirana ka dole, ali tako da njeno lice bude okrenuto ka kičmi mame. U tom slučaju bebina brada je spuštena ka grudima, a glavica spremna da prođe kroz porođajni kanal. Najčešće bebe zauzmu ovaj položaj između 33. i 36. nedelje trudnoće.

Drugi položaj u kojem beba jeste okrenuta glavom, ali tako da njeno lice gleda u mamin stomak je manje povoljan položaj. U prvim mesecima trudnoće, jedan broj beba bude ovako okrenut, ali kako se porođaj približava, većina se rotira tako da licem bude okrenuta ka maminoj kičmi. Kada beba zauzima ovaj nepovoljniji položaj, porođaj obično duže traje, a praćen je jakim bolovima u leđima, pa lekar može preporučiti primenu epidurala.

KARLIČNI POLOŽAJ

U ovom položaju, beba je okrenuta karlicom (zadnjicom) ka dole. Postoje tri podvrste u zavisnosti od toga gde se nalaze bebine nogice. Prva varijanta je “jednostavna”, tako što su bebine noge ispružene ka gore (naslonjene na mamin stomak) i u tom slučaju bebina zadnjica prva prolazi kroz porođajni kanal.

Druga vrsta karličnog položaja je kada su bebine noge savijene u kolenima, a stopalca se naslanjaju na zadnjicu, dok je treća varijanta da nogice stoje u ravni sa zadnjicom i praktično istovremeno prolaze kroz porođajni kanal.

Ukoliko se utvrdi da je beba okrenuta karlično, uglavnom se radi porođaj carskim rezom, jer porođaj prirodnim putem u ovoj situaciji nosi određene rizike od povreda za bebu. Veliki problem je što bebina glavica (koja je najveća) treba da izađe poslednja, a može da se desi da za to nema dovoljno mesta.

Statistike kažu da se u ovom položaju u 28. nedelji nalazi svaka peta beba, a da do 39. nedelje u tom položaju ostane svega njih 4%.

Foto: Freepik

POPREČNI POLOŽAJ

Iako je čest tokom trudnoće, poprečni (horizontalni) položaj bebe je veoma redak pred sam porođaj. Ako se ipak desi da beba zauzme takav položaj, neophodno je porođaj završiti carskim rezom.

Ovo su mogući načini da se beba pravilno namesti u stomaku

  • Kada sedite, pokušajte da karlicu namestite što više ka napred
  • Kada god možete, sedite na pilates lopti
  • Dok sedite, obratite pažnju da su vam kukovi postavljeni više u odnosu na kolena
  • Ako na poslu previše sedite, pravite česte pauze da prošetate
  • U kolima koristite jastuk da se “poduprete” tako da vam zadnjica bude što više pozadi
  • Nekoliko puta dnevno kleknite na pod, rukama i nogama (kao kada čisitite pod). Probajte da budete u tom položaju po nekoliko minuta.

Bez obzira kakav trud uložimo u pravilno pozicioniranje bebe, može se desiti da beba i dalje tera po svom. U takvim slučajevima, kada beba zauzima položaj koji je nepogodan za porođaj prirodnim putem, lekari će se ipak odlučiti za sigurniju varijantu to jest za carski rez.

Porođaj – jedinstvena prilika da sačuvate matične ćelije iz bebinog pupčanika

Kada beba dođe na svet, postaće vam manje važno na koji način ste se porodili, dok god je sve sa vama i bebom u redu. Osim toga, neposredno nakon porođaja vam se pruža jedinstvena šansa u životu, a to je da sačuvate matične ćelije iz bebinog pupčanika i poklonite joj vredan poklon za ceo život.