Zašto porođaj boli i da li je moguće ublažiti ili otkloniti porođajne bolove pitanje je koje su ispred sebe kroz istoriju stavili naučnici iz oblasti medicine, psihologije, biologije, fiziologije. Poreklo bola ima svoju fiziološku ali i psihološku osnovu. Psihološki, rađanje bebe je prvi veliki rastanak od bebe koju smo devet meseci nosili u svom telu i majka mora svojim telom ali i u psihološkom smislu da dozvoli i prihvati takvo odvajanje. Pored toga, istorijski pa čak i religijski žene su učene o tome da je porođaj neprijatno iskustvo, da mora da boli, a čak i danas u 21.veku nije retkost da se u filmovima i literaturi porođaj prikazuje kao stravičan čin u kojem se žena jedva preživljava bolove. 

Strah od porođaja, stres i nervoza, negativna iskustva o kojima slušamo i čitamo takođe utiču da se porođajni bol pojačava. 

Fiziologija porođajnog bola

Porođaj je aktivan proces rađanja ploda i karakterišu ga redovne kontrakcije materice koje se povećavaju u učestalosti i intenzitetu. Bolnost kontrakcija pojačava se prilikom nedostatka kiseonika pri čemu se materica pored kontrahovanja i grči te žena oseća snažne grčevite bolove u stomaku, preponama ili leđima. Bol se može osetiti i u boku ili bedrima. Upravo iz ovog razloga osmišljene su vežbe disanja koje pomažu da se veća količina kiseonika dopremi do bebe i materice. 

Uzroci bola tokom porođaja uključuju i pritisak na bešiku i creva kao i istezanje porođajnog kanala i vagine. 

Bol nije kod svake žene isti

Nema svaka žena identične kontrakcije ni po svojoj fiziologiji niti po intenzitetu. Jedna ista žena može da ima potpuno različite vrste kontrakcija na prvom i drugom porođaju, a individualne razlike u mnogome zavise i od psiholoških faktora kao i od same pripremljenosti za porođaj. Kontrakcije se mogu osetiti samo u donjem delu stomaka ili tokom cele prednje strane trbuha, mogu se zadržati tu ili se premeštati i na leđa. Ponekad se osete samo na leđima. Takozvane menstruacione kontrakcije liče na malo jače menstruacione bolove. Može se desiti da se kontrakcije jave u vidu grčeva dijareje. To znači da će dva porođaja mogu biti potpuno drugačija ali ćete iste kontrakcije osećati od početka do kraja porođaja samo će se intenzitet i učestalost kontrakcija menjati. 

Kako porođaj napreduje kontrakcije su sve intenzivnije i učestalije i javljaju se u jednakim intervalima. Kada se kontakcije ujednače i javljaju se na svaki 3 – 5 minuta znaćete da ste blizu kraja, a tada će se javiti i naponi. Biće sve manje vremena između kontrakcija za relaksaciju i opuštanje. 

Ublažavanje bolova lekovima

Bolne kontrakcije na porođaju danas se mogu ublažiti primenom različitih lekova protiv bolova. Žena u 21. veku ne mora da trpi bolove i da rađa onako kako su nas učili “u najstrašnijim bolovima”. Lekovi koji ublažavaju bolove su veliko olakšanje, a pri tom veću energiju možemo da usmerimo na kontrakcije i porođajni tok. Ipak, nisu svi lekovi bezbedni za svaku trudnicu. Pre porođaja, razgovarajte sa svojim lekarom o mogućnostima ublažavanja bolova, o rizicima i prednostima svake vrste leka. 

Analgetici. Analgetici olakšavaju bol, ali ne umanjuju je u potpunosti. Ne utiču na osećaj ili pokret mišića. Mogu se primeniti  na više načina. Ako se daju intravenski ili injekcijom u mišić, mogu uticati na celo telo. Ovi lekovi mogu izazvati neželjene efekte kod majke, uključujući pospanost i mučninu. Takođe mogu imati uticaja i na bebu.

Epiduralna anestezija. Blokirajući osećaj iz specifičnih područja tela, ove metode se mogu koristiti za ublažavanje bolova i kod vaginalnog i carskog reza.

Epiduralna anestezija uključuje lekove koje daje anesteziolog kroz tanki kateter u obliku cevi koji je ubačen u donji deo leđa. Količina leka može se povećati ili smanjiti u skladu sa potrebama. Vrlo malo leka stiže do bebe, tako da obično nema dejstva na bebu od ove metode ublažavanja bola.

Epiduralna anestezija ima i  neke nedostatke – može izazvati pad krvnog pritiska kod žene i otežati mokrenje. Takođe mogu kod majke izazvati svrab, mučninu i glavobolju. Rizici za bebu su minimalni, ali uključuju probleme izazvane niskim krvnim pritiskom kod majke.

Lekovi za smirenje. Ovi lekovi ne ublažavaju bol, ali mogu da pomognu smirivanju i opuštanju žena koje su veoma anksiozne. Ponekad se koriste zajedno sa analgeticima. Ovi lekovi mogu delovati i na majku i na bebu, i ne koriste se često. Oni takođe mogu otežati ženama da se sete detalja porođaja. 

Kako ublažiti bol na porođaju bez upotrebe lekova? 

Ukoliko želite da vaš porođaj teče potpuno prirodno i bez upotrebe lekova dobra vest je da i dalje možete da dobrom pripremom umanjite bolnost kontrakcija i olakšate porođaj i sebi i bebu. 

Najsavremeniji i naučno najbolje potkrepljeni metod bezbolnog porođaja jeste paihoprofilaktički metod. On je ponikao u Sovjetskom Savezu, a tvorci su mu psihijatar Vjelvovski i akušer Nikolajev, pored mnogih drugih naučnika koji su svojim radovima doprineli njegovom razjašnjenju. Akušer Fernand Lamaze ovaj metod preneo je u Francusku, primenio ga i prilagodio uslovima svoje zemlje. Metod se proširio i u druge zemlje, s tim što ga je svaka zemlja prilagodila svojim uslovima. 

Psihoprofilaktički metod bezbolnog porođaja objašnjava poreklo porođajnog bola i nalazi način da ga spreči pripremom trudnice za bezbolan porođaj. 

Tvorci psihoprofilakičkog metoda bezbolnog porođaja poreklo bola vide u stvaranju uslovnog bolnog refleksa, nametnutom strahu i nedovoljnom prilivu kiseonika. Ukinuti uslovne bolne reflekse znači otkloniti pogrešno vaspitanje trudnica koje je plod predrasuda i neznanja. Kako otkloniti bol? Razuslovljavanjem, disanjem i relaksacijom. 

bolan porodjaj

Kako do bezbolnog porođaja? 

  1. Povežite pozitivne reči i misli za termin kontrakcija. To nije bol, to je vaš pomagač, saveznik na putu do bebe. Ne slušajte negativne priče o porođaju niti iskustva drugih žena. Setite se, svaki je porođaj priča za sebe. 
  2. Učite o porođaju iz proverenih izvora, saznajte kako porođaj zaista izgleda i šta se u vašem telu tokom porođaja dešava. Razgovarajte o porođaju sa svojim lekarom, obiđite porodilište pre samog porođaja.
  3. Dobro usavršite vežbe disanja i vežbe odmora, relaksacije između kontrakcija
  4. Pripremite se za porođaj i fizički i psihički. Vežbajte jogu ili specijalne vežbe za porođaj i obavezno pohađajte časove psihofizičke pripreme za porođaj
  5. Naučite tehnike meditacije i duboke relaksacije
  6. Što duže ostanite kod kuće kad krenu kontrakcije. Bićete opuštenije u svom domu, a tuširanje i boravak u vodi mogu ublažiti bolnost kontrakcija
  7. Na porođaju ostanite fokusirani na svoje telo i na bebu. Ne trošite energiju na ono što se oko vas dešava
  8. Razgovarajte sa lekarom i babicom o mogućnostima neometanog porođaja i menjanja položaja tokom kontrakcija 

Dobra priprema doprineće da porođaj bude ne samo najvažniji već i jedan od najlepših iskustava u vašem životu. I ne zaboravite da porođaj traje samo jedan dan, a bebu dobijate za ceo život. 

Vi to možete! 
Srećno na porođaju 🙂 

Bliži se porođaj?
Zakažite besplatne on line konsultacije i saznajte sve o značaju čuvanja matičnih ćelija odmah nakon porođaja. Pročitaj više OVDE.