Carski rez je hirurška intervencija koja se sprovodi na porođaju kako bi se beba rodila preko rezova u abdomenu i materici.

Porođaj carskim rezom može biti isplaniran unapred u slučaju da žena razvije komplikacije u trudnoći ili je imala prethodni porođaj carskim rezom i ne razmišlja o vaginalnom porođaju nakon carskog reza. Često, međutim, potreba za carskim rezom nije očigledna i planirani vaginalni porođaj se zbog komplikacija završi na ovaj način.

Indikacije za carski rez

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se carski rez izvrši samo kada je to medicinski neophodno. Ali, ponekad se dešava da je carski rez sigurniji za mamu i bebu od vaginalnog porođaja. Doktor će preporučiti porođaj carskim rezom iz sledećih razloga:

Ako porođaj prirodnim putem ne ide po planu.

Komplikacije na prirodnom porođaju jedan su od najčešćih razloga za carski rez. Do nenapredovanja kod prirodnog porođaja može doći ako se grlić materice ne otvori dovoljno i pored jakih kontrakcija tokom nekoliko sati.

Ako je beba je životno ugrožena.

Ako doktor primeti nepravilan rad bebinog srca tokom prirodnog porođaja, hitan carski rez može biti najbolja opcija.

Kada je beba je u nepravilnom položaju.

Carski rez može biti najsigurniji način da se beba rodi ako njena stopala ili zadnjica prvi uđu u porođajni kanal ili ako je beba poprečno postavljena.

Ako je mama trudna sa dve ili više beba.

Carski rez se preporučuje ako trudnica ima blizance, trojke ili više beba, a vodeća beba se nalazi u nepravilnom položaju.

Kada postoji problem sa posteljicom.

Ako posteljica pokriva otvor grlića materice, preporučuje se porođaj carskim rezom.

Upetljana pupčana vrpca.

Carski rez se može preporučiti ako pupčana vrpca prođe kroz cerviks ispred bebe.

Ako trudnica ima zdravstvenih problema.

Carski rez se može preporučiti ako postoji ozbiljan zdravstveni problem kao što su stanje srca ili mozga trudnice ili ako postoji aktivna genitalna herpes infekcija u vreme porođaja.

Ako se trudnica prethodni put porodila carskim rezom.

Još uvek su podeljena mišljenja lekara o ovoj indikciji za carski rez, jer postoje oni koji i pored prvog carskog reza preporučuju drugi vaginalni porođaj. Lekar treba na osnovu pojedinačnog slučaja proceniti kako će se poroditi trudnica koja se prvi put porodila carskim rezom.

Pojedine žene traže carski rez sa svojim prvim bebama.

Razlozi za to su izbegavanje bolnog porođaja, moguće komplikacije vaginalnog porođaja ili žele da iskoriste prednosti planiranog porođaja. Ako razmišljate o planiranom carskom rezu sa svojim prvim detetom, posavetujte se sa svojim lekarom kako biste doneli najbolju odluku za vas i vaše dete.

Izvor: Shutterstock

Kako izgleda priprema za carski rez?

Ako je porođaj carskim rezom zakazan unapred, lekar može trudnici predložiti razgovor sa anesteziologom o mogućim medicinskim stanjima koje bi povećale rizik od komplikacija zbog korišćenja anestezije.

Doktor tokom pripreme za carski rez može preporučiti određene analize krvi. Ovi testovi pružaju informacije o krvnoj grupi trudnice, nivou hemoglobina, glavne komponente crvenih krvnih zrnaca. Ti detalji biće od pomoći čitavom medicinskog timu ako u toku porođaja bude potrebe za trenfuzijom krvi.

Čak i ako planirate vaginalni porođaj važno je da se pripremite za neočekivano. Razgovarajte sa doktorom o mogućnostima carskog reza mnogo pre termina prođaja. Postavite pitanja, podelite svoje brige i sagledajte koje okolnosti bi porođaj carskim rezom učinile najboljom opcijom. U hitnim slučajevima, Vdoktor možda neće imati vremena da objasni proceduru ili odgovori na svako vaše pitanje detaljno.

Nakon carskog reza, trebaće vam vremena za odmor i oporavak. Razmislite unapred o tome ko vam može pomoći oko bebe i kućnih poslova u prvim danima nakon porođaja.

Kako izgleda porođaj carskim rezom?

Nakon što anesteziolog uspava trudnicu, radi se hirurški rez u abdomenu tako što doktor napraviti rez kroz trbušni zid. On se obično radi horizontalno blizu stidne kose. Alternativno, lekar može napraviti vertikalni rez koji počinje neposredno ispod pupka i završava se tačno iznad stidne kosti. Vaš lekar će zatim napraviti rezove – sloj po sloj – kroz vaše masno tkivo i vezivno tkivo i odvojiti abdominalni mišić da bi pristupio abdominalnoj šupljini.

Zatim se pravi rez u materici – obično horizontalno preko donjeg dela materice. Mogu se koristiti i druge vrste rezova materice u zavisnosti od položaja bebe u materici i toga da li trudnica ima određene komplikacije.

Beba će biti porođena kroz rezove. Zatim lekar očistiti usta i nos bebe od tečnosti, stegne i preseče pupčanu vrpcu i ako se majka odlučila da sačuva matične ćelije iz pupčanika bebe, ovo je trenutak kada se ta dragocena krv prikuplja i odlaže u specijalne sterilizovane kese. Placenta će biti uklonjena iz materice, a rezovi zatvoreni šavovima.

Ako je trudnica dobila lokalnu anesteziju, moći će da čuje i vidi bebu odmah nakon porođaja. U suprotnom, ako se odlučila za totalnu ansteziju, tek kada se mama probudi i ustanovi se da je u dobrom zdravstvenom stanju, medicinsko osoblje donosi bebu i tada se dešava prvi magični susret mame i bebe.