Svaka trudnoća je posebna i drugačija, a blizanačka trudnoća ima još više specifičnosti koje se ne sreću u drugim slučajevima. Od toga na koji način se vodi trudnoća, kako deluje na telo, ali i na koji način će se žena poroditi – sve može biti drugačije. Ovo su odgovori na neka od najčešćih pitanja vezanih za blizanačku trudnoću i blizanački porođaj.

Kada se otkriva blizanačka trudnoća?

Kao i svaka trudnoća, i blizanačka trudnoća se može otkriti testom za trudnoću nakon izostanka menstruacije. Razlika je u tome što blizanačka trudnoća može pokazati pozitivan rezultat testa ranije – čak i samo dan – dva nakon izostanka menstruacije. Ipak, najbolje je da ginekolog utvrdi postojanje trudnoće, a već na prvim pregledima može se ustanoviti postojanje višeplodne trudnoće.

Najčešće odlike blizanačke trudnoće

Žene koje očekuju blizance pitaju se – da li je trudnoća ista sa jednom i više beba u stomaku? Određeni simptomi jednaki su za sve trudnoće, ali se blizanačka ipak razlikuje u pojedinostima.

Postoji velika šansa da će vam simptomi trudnoće biti nešto izraženiji. Jutarnja mučnina sa kojom se susreću mnoge trudnice, u slučaju blizanačke trudnoće mogu biti intenzivnije i trajati duže, anemija koja je čest simptom trudnoće, pogotovo u kasnijim mesecima, kod višeplodne trudnoće javlja se još češće, a sindrom kratkog daha, sa kojim se susreću trudnice u poodmakloj trudnoći kada materica pritiska dijafragmu, kod žena koje očekuju blizance javlja se ranije upravo zato što se materica kod njih brže širi i postaje veća kako bi bilo mesta za obe bebe. Bolovi u leđima zbog povećanja težine i opterećenja koje nastaje zbog stomaka kod trudnica koje čekaju dve ili više beba dodatno je izražen, proširene vene, kao još jedna posledica povećanja kilaže, češće se sreće u višeplodnoj trudnoći.

Osim izraženijih simptoma trudnoće, blizanačka trudnoća sa sobom može nositi i povećan rizik od određenih komplikacija i češće tegobe koje se inače mogu sresti u trudnoći.

 • Preeklampsija – povećan krvni pritisak – zbog većeg opretećenja za organizam
 • Dobijanje na kilaži – često trudnice sa višeplodnom trudnoćom brže dobijaju na kilaži i dobijaju više kilograma
 • Gestacijski dijabetes – veće šanse u blizanačkoj trudnoći, pogotovo ako su obe bebe krupnije

Kako se odvija blizanački porođaj?

Kao što je i blizanačka trudnoća često drugačija od trudnoće sa jednom bebom, tako i blizanački porođaj očekivano može biti drugačiji. U većini slučajeva, blizanačka trudnoća se završava prevremenim porođajem, odnosno – blizanci se rađaju najčešće između 35. i 37. nedelje trudnoće. Osim toga, takođe većina blizanačkih porođaja se završava carskim rezom.

Statistički podaci govore da faza napinjanja u slučaju blizanačke trudnoće može trajati duže u poređenju sa rađanjem jedne bebe. Nakon rođenja prve bebe, druga beba se rađa u narednih 10 do 30 minuta. Brzina porođaja i dolaska na svet druge bebe zavisi od položaja u kom se nalazi nakon što se prva beba rodi.

Vrste blizanačkog porođaja

U slučaju blizanačke trudnoće, porođaj se može završiti prirodnim putem, carskim rezom ili mešovito – što je najređi slučaj.

Porođaj carskim rezom može biti planiran kada je:

 • majka imala prethodni porođaj carskim rezom
 • ustanovljena placenta previja
 • neodgovarajući položaj fetusa za prirodni porođaj
 • ustanovljeno zdravstveno stanje majke zbog kog je carski rez obavezan

Neplanirani carski rez u slučaju blizanačke trudnoće odvija se kada:

 • prirodni porođaj sporo napreduje, pa se materica sporo i teško kontrahuje
 • se primeti intrauterini zastoj rasta, odnosno kada bebe nemaju više prostora za napredovanje
 • dođe do preeklampsije
 • dođe do neočekivane zdravstvene komplikacije trudnice ili ploda

Prirodni porođaj

Prirodni porođaj u slučaju blizanačke trudnoće najčešće se radi uz epiduralnu anesteziju, odnosno prema preporuci lekara, a u cilju smanjenja bolova.

Mešoviti prođaj

Mešoviti blizanački porođaj najređe se sreće, a podrazumeva prirodni porođaj prve bebe i porođaj druge bebe carskim rezom. Ovo se dešava u vanrednim okolnostima kada dođe do odlubljivanja posteljice ili ispadanja pupčane vrpce, zbog čega je potrebno reagovati na ovaj način. Cilj je da se spreči opasnost po zdravlje druge bebe, zbog čega se primenjuje hitan carski rez.