Tokom trudnoće, zbog izmenjenog stanja i izgleda tela, svi delovi tela treba da se prilagode novonastaloj situaciji. Usled rasta stomaka kičma je direktno ugrožena, a na koji način će se adaptirati tokom trudnoće, zavisi od mnogih faktora, između ostalog njenog stanja pre trudnoće. 

Bolovi u leđima tokom trudnoće očekivana su pojava, veliki broj trudnica ih iskusi, pogotovo u drugoj polovini trudnoće.

Zašto dolazi do bolova u leđima tokom trudnoće?

1. Mišići kičme i abdomena se istežu


Zbog povećanja veličine materice, trudnice najčešće menjaju stav tela odnosno da bi se prilagodile veličini stomaka naginju se ka unapred. Na taj način mišići kičme se istežu, što može dovesti do bola i ukočenosti. Osim toga, mišići abdomena, koji su važna potpora kičmi, tokom trudnoće se istežu i slabe. To stanje direktno utiče na stanje kičme i može prouzrokovati bol u leđima.

2. Sa rastom bebe, raste i opterećenje kičme

Dobijanje na kilaži tokom trudnoće je neminovan proces, a dobijeni kilogrami veoma variraju. Što više kilograma dobijete tokom trudnoće, time povećavate šansu da imate probleme sa kičmom, posebno njenim donjim delom. Pored toga, težina materice vrši pritisak i na krve sudove, ali i na nerve koji se nalazi oko karlice i kičme.

3. Luči se hormon relaksin

U toku trudnoće, da bi se mišići karlice opustili i spremili za porođaj, luči se hormon relaksin. On omogućava ligamentima i zglobovima u karlici da se opuste, a posledica toga može biti bol u leđima zbog preopterećenosti kičme. 

4. Stres dodatno pogoršava postojeće stanje

Ukoliko ste pod stresom povećavate šansu da će svi vaši mišići, uključujuči i mišiće kičme biti bolni i ukočeni. Ako na stanje tela, u kome su zglobovi i ligamenti već izmučeni radom hormona, dodate i stres, samo ćete pogoršati situaciju.

bolovi u ledjima u trudnoci

Kako mogu da smanjim bol u leđima tokom trudnoće?

Za bol u kičmi, kao i sve ostale tegobe u toku trudnoće važi pravilo da svoj trenutni životni stil, navike i obaveze morate prilagoditi novom stanju u kojem se nalazite. Ukoliko vaše radno mesto iziskuje konstantno sedenje i rad za računarom, ne možete očekivati da nećete imati bolove u leđima tokom trudnoće. Reorganizujte svoje prioritete i uradite sve da bol smanjite na minimum spram situacije u kojoj se nalazite.

Ovo su naši saveti:

1. Ostanite aktivni

Jedna od najvažnijih mera koje ćete preduzeti ako vas u trudnoći boli kičma je da ostanete aktivni i funkcionišete manje – više isto kao pre trudnoće. Na ovaj način mišići će ojačati i adaptirati se na promene, a bol će postepeno jenjavati. 

2. Redovno vežbajte

Ukoliko možete izaberite barem jednu fizičku aktivnost koju ćete stalno upražnjavati tokom trudnoće. Najjednostavnija i najlakše izvodljiva aktivnost jeste hodanje. Ukoliko nemate vremena za plivanje, jogu ili sobni bicikl, hodanje može uvek biti vaš izbor. Ako su vaši bolovi u leđima uporni, a nijedna od navedenih aktivnosti vam ne pomaže, obratite se lekaru specijalisti koji vam može prepisati vežbe za konkretan problem sa kičmom.

Vežba koja vam može biti o pomoći:

Spustite se na pod tako da se oslanjate na kolena i šake, a glavu držite pravom, tako da bude u nastavku kičme. Zatim kičmu izvite na gore, a glavu i mišiće zadnjice opustite. Tako uradite deset puta, usput praveći pauze kada vam prijaju, i trudeći se da vežbu radite polako, bez naglih pokreta.

3. Izbegavajte podizanje i nošenje teškog tereta

Tokom trudnoće treba da izbegavate nošenje i podizanje težih stvari. Ukoliko se ipak odlučite da podignete teži teret, ispravan način da to uradite je tako što ćete prvo čučnuti, ne savijajući leđa i zatim se ispravljenih leđa podići u stojeći položaj. Veoma je važno da to radite sporo i bez naglih pokreta. Kada nosite stvari u rukama, pokušajte da ih rasporedite u obe ruke ravnomerno, kako bi kičmu što manje opteretili. 

4. Sedite na pravilan način

Bez obzira da li ste na poslu ili kod kuće, bitno je da vaša kičma bude prava tokom sedenja. Ono što vam može poslužiti kao pomoć u tome jeste jastučić koji ćete postaviti na donji deo leđa kao potporu. 

No, bez obzira na to što ste zauzeli pravilnu poziciju za sedenje, neophodno je da često ustajete i  protegnete noge. Na svakih pola sata, možete ustati barem na minut ili dva. To daje jednim mišićima šansu da se opuste, dok se drugi naprežu. Na ovaj način smanjujete šansu da vaša kičma postane ukočena i bolna.

5. Spavajte na levom boku

Prvi važan preduslov za kvalitetan san u trudnoći je da spavate na dušeku koji vam odgovara. Osim toga, bitno je da zauzmete pravilan položaj, odnosno da se trudite da većinu vremena tokom spavanja provedete na levom boku, nogu savijenih u kolenima. Ono što vam dodatno može biti od pomoći jeste jastuk koji možete postaviti između kolena i time dodatno olakšate svoj položaj za spavanje. 

6. Odmarajte kada god osetite potrebu

Pogotovo u kasnijoj fazi trudnoće, od velike važnosti je da odmarate i opterećujete svoje telo samo onoliko koliko vam prija. Međutim, nemojte preterivati u ležanju i zanemariti sve aktivnosti u kojima možete biti pokretni. Time problem sa kičmom možete još pogoršati, mišići oslabiti, a bol se pojačati.

7. Opustite se uz toplu kupku

Tokom trudnoće odvojite vreme za sebe i sve ono što vam prija, jer nivo stresa treba da bude minimalan. Topla kupka vam u tome može pomoći, vaši mišići će se opustiti, telo odmoriti, a nivo stresa smanjiti. 

8. Nosite udobnu obuću

U trudnoći bi bilo poželjno da nosite što udobniju odeću stoga izbegavajte visoke štikle koje vašoj kičmi stvaraju dodatne probleme. Najbolje bi bilo da nosite ravnu obuću zbog ravnomernog opterećivanja stopala.

9. Idite na masažu

Masaže tokom trudnoće mogu biti prava blagodet. Međutim, veoma je važno da osoba kod koje idete na masažu zna na koji način da vas masira odnosno da bude upoznata sa specifičnostima masaže tokom trudnoće.

10. Posetite kiropraktičara

Ako se pravilno primenjuje, poseta kiropraktičara tokom trudnoće može biti korisna, ali je neophodno da se pre toga konsultujute sa svojim lekarom.

11. Ukoliko zatreba, uzmite lekove za bolove

Tokom trudnoće, ukoliko osetite bolove koji vam otežavaju funkcionisanje, možete probati da ih ublažite korišćenjem lekova. Ono što je obavezno je da pre nego što uzmete bilo koji lek, svog izabranog lekara pitate za mišljenje. 

U kojim slučajevima treba da tražite pomoć od lekara?

  • Ako osetite jak bol
  • Ako osetite bol čiji se intenzitet povećava
  • Ako bol nastane naglo
  • Ako imate problema sa mokrenjem
  • Ako osećate probadanje u nogama i rukama