Štitna  žlezda je mali, leptirasti organ u prednjem delu našeg vrata koja luči hormone koji zatim kontrolišu kako naše telo koristi energiju. Ovo znači da štitna žlezda utiče na gotovo svaki organ u našem telu – čak i na naše srce.

Ponekad štitna žlezda proizvodi manje ili više ovih hormona. Kada je hormona previše, ovaj poremećaj nazivamo hipertireozom, to znači da  štitna žlezda radi previše. Premalo lučenje hormona štitne žlezde naziva se hipotireoza, koja čini da mnoge funkcije u organizmu uspore.

I trudnice koje imaju određene probleme sa štitnom žlezdom mogu da vode zdravu trudnoću i zaštite bebino zdravlje, savetujući se s lekarom i primenjujući adekvatnu terapiju.

 

Koju ulogu imaju hormoni štitne žlezde u trudnoći?

 

Hormoni koje luči štitna žlezda su od ključne važnosti za normalan razvoj bebinog mozga i nervnog sistema. Tokom prvog trimestra, beba u potpunosti zavisi od hormona štitne žlezde koje dobija od mame kroz placentu. Posle 12. nedelje, bebina štitna žlezda počinje da radi, ali do 20. nedelje trudnoće ipak će se oslanjati na majčinu.

Dva su hormona usko vezana za trudnoću – humani horionski gonadotropin i estrogen – koji će učiniti da se u krvi izmeri više hormona štitne žlezde. Štitna žlezda će se kod zdravih žena malo povećati u trudnoći, ali ne dovoljno da bi bilo vidljivo na ultrazvuku.

Probleme sa štitnom žlezdom nekada je teško dijagnostikovati u trudnoći, zbog simptoma koji mogu da se izmere i zbog problema sa štitnom žlezdom i zbog same trudnoće.

 

 

Hipertireoza u trudnoći

Neki od znakova hipertireoze česta su pojava i kod potpuno zdravih žena u trudnoći – ubrzan rad srca, znojenje i umor.

Još neki od znakova koji mogu da upute na hipertireozu su:

 • Nepravilni otkucaji srca
 • Drhtanje ruku
 • Neobjašnjivi gubitak težine ili premalo dobijanja na težini u trudnoći

 

Šta je uzrok hipertireoze u trudnoći?

 

Ova pojava u trudnoći javlja se kod četiri od 1000 trudnica, usled automunog poremećaja, što znači da naš imuni sistem stvara antitela koja čine da štitna žlezda pravi mnogo više hormona.

Autoimuna bolest može da se javi tek u trudnoći, a ukoliko je trudnica svesna da je već ima, simptomi mogu da se pojačaju u drugom i trećem trimestru. Češći je slučaj da simptomi tek počnu da se ispoljavaju nekoliko meseci posle porođaja.

Ponekad, hipertireoza u trudnoći izaziva nesvesticu i povraćanje koji dovode do gubljenja na težini i dehidratacije. Stručnjaci veruju da je ovo stanje povezano sa visokim nivoom BETA hCG-a u ranoj trudnoći.

 

Kako hipertireoza utiče na bebu?

Ukoliko se ne tretita hipertireoza može da dovede do:

Veoma retko, problem sa štitnom žlezdom kod mame može da dovede i do problema sa štitnom žlezdom kod bebe. Preaktivna štitna žlezda kod novorođenčeta može da dovede do:

 • Ubrzane srčane radnje
 • Ubrzanog zatvaranja fontanele
 • Sporog dobijanja na težini

Hipotireoza u trudnoći

Simptomi smanjenog rada štitne žlezde u trudnoći uključuju:

 • Povećan osećaj umora
 • Grčeve u mišićima
 • Probleme sa koncentracijom

Međutim, većina ovih simptoma veoma je blaga i skoro da se u trudnoći i ne osete.

 

Šta uzroku je hipotireozu u trudnoći?

Hipotireozu u trudnoći obično uzorkuje poznati Hašimoto sindrom koji se javlja kod tri od 100 trudnica, takođe autoimuni poremećaj. Hašimotov sindrom čini da imuni sistem proizvodi antitela koja napadaju štitnu žlezdu, uzrokujući zapaljenje i smanjen rad štitne žlezde.

 

Kako hipotireoza može da utiče na bebu?

Kada se ne leči, hipotireoza može dovesti do:

 • Preeklapsije
 • Anemije
 • Pobačaja
 • Male telesne težine na rođenju
 • Porbleme sa srcem, retko

Zbog važnosti koju hormoni tiroidne žlezde imaju za organizam majke i bebin mozak i nervni sistem, nelečena hipotireoza može da dovede do sniženog koeficijenta inteligencije i problema sa normalnim razvojem kod bebe.

 

Kako se hipotireoza dijagnostifikuje u trudnoći?

Doktor će ispitati sve simptome i uraditi testove krvi da izmeri nivo hormona, kao i antitela u krvi, kako bi se videlo da li Hašimotov sindrom utiče na hipotireozu.