Grčevi u nogama su bolne, nenamerne kontrakcije mišića koje obično pogađaju list noge i stopalo. Mogu se javiti povremeno ili češće tokom trudnoće, a obično počinju noću u drugom i trećem trimestru.

Budućoj mami koja jedva dočeka da legne u krevet, naspava se i opusti, oštar grč u nozi može biti razlog za naglo buđenje. Šta izaziva grčeve u nogama i na koji način se mogu ublažiti, saznajte u nastavku. 

Šta izaziva grčeve u nogama u trudnoći?

Grčevi nogu tokom trudnoće mogu biti uzrokovani umorom, pritiskom materice na određene živce ili smanjenom cirkulacijom u nogama od pritiska bebe na krvne sudove. Takođe mogu biti izazvani nedostatkom kalcijuma, magnezijuma ili dehidratacijom. 

Iako je veoma neprijatno kada vas iznenadni bolni grč probudi, oni nisu razlog za brigu. Osim ako su veoma bolni i učestali i onemogućavaju spavanje. Tada je potrebno da ih spomenete svom lekaru na sledećem pregledu. 

Kako trudnice mogu ublažiti bol u nogama?

Iako tačan uzrok grčeva u nogama tokom trudnoće nije jasan, možete preduzeti određene korake da ih sprečite.  

Usred grča, pokušajte masirati bolno mesto i fleksirati stopalo tako što ćete podići nožne prste gore i gurnuti pete napolje. Takođe možete pokušati da stojite na tvrdom podu i podižete nožne prste da istegnete mišiće i zaustavite grčeve, držeći se za nešto ako je potrebno zbog balansa. 

Polako savijanje i istezanje stopala nekoliko puta pre spavanja svake noći može vam pomoći da zadržite grčeve nogu tokom trudnoće u miru. Nošenje kompresijskih čarapa i izbegavanje sedenja ili stajanja tokom dužeg vremenskog perioda takođe mogu umanjiti pojavu grčeva. 

Dodaci kalcijuma i magnezijuma mogu pomoći, kao i pojačani unos vode. Ako hidrirate mišiće, možete sprečiti grčeve. Vaš urin bi trebao biti relativno bistre ili svijetložute boje ako ste pravilno hidrirani. Ako je vaš urin tamnije žut, to može značiti da vam nije dovoljno vode.

Budite aktivne. Redovna fizička aktivnost može pomoći u sprečavanju pojave grčeva u nogama tokom trudnoće. Pre nego što započnete program vežbanja, proverite sa lekarom da li je to za vas preporučljivo.

Izaberite odgovarajuću obuću. Birajte udobne, anatomske cipele.  

Vrući tuš, topla kupka i masaža mišića takođe mogu pomoći.