Kada za trudnoću kažemo da je rizična ili visoko rizična pod tim podrazumevamo da u takvoj trudnoći postoji veća šansa od komplikacija, što po majku, što po bebu.

Trudnoća je sama po sebi prirodno, fiziološko stanje za ženu, ali sa sobom donosi niz psihofizičkih promena i tegoba, koje mogu varirati od blagih i umerenih pa sve do jakih i intenzivnih, u zavisnosti od mnogobrojnih faktora. Neki od tih faktora su svakako starost trudnice, njeno prethodno zdravstveno stanje, stil života i navike, način ishrane, genetika i dr.

Teško je tačno precizirati tj. povući granicu između rizične i visoko rizične trudnoće najpre zbog mnogobrojnih promena koje se dešavaju u telu trudnice na dnevnoj bazi, i koje mogu ali i ne moraju da ostanu prisutne sve do kraja same trudnoće. Ipak, neke od hroničnih bolesti i stanja mogu da učine rizičnu trudnoću – visoko rizičnom.

 

Visok krvni pritisak – hipertenzija

Krvni pritisak u trudnoći se mora pratiti redovno, bez obzira da li ste imali povišen pritisak pre trudnoće ili ne.

Određen broj trudnica će imati povišen krvni pritisak u nekom trenutku tokom trudnoće, ali to ne znači da će on prerasti u stanje preeklampsije ili eklampsije, niti da će ostati povišen u dovoljnoj meri da stvori šansu za komplikacije. Povišen pritisak, ukoliko se kontroliše, neće stvoriti probleme, ali visok pritisak ukoliko nije regulisan adekvatnom terapijom može da izazove ozbiljne posledice, kao što je na primer prevremen porođaj.

Ukoliko ste i pre trudnoće imali povišen, ili čak visok pritisak, automatski će vaša trudnoća biti rizičnija, u poređenju sa trudnicama koje nisu imale i nemaju hipertenziju.

 

rizicna trudnoca i zdravlje bebe i simbol srca

 

Dijabetes

Visok šećer u krvi biste trebali regulisati na pravilan način pre planiranja trudnoće, najpre jer on, kao i lekovi mogu da oštete plod tokom prvih par nedelja gestacije, kada velik broj žena još ni ne zna da se nalazi u drugom stanju. Žene koje pate od dijabetesa pripadaju rizičnoj grupi i moraju se pridržavati lekarskog uputstva kada ostanu u drugom stanju. Šećer u krvi se, u zavisnosti od toga koliko je povišen i kom tipu pripada, može držati pod kontrolom putem adekvatne ishrane i lekova, kao i svakodnevnim bavljenjem laganim fizičkim aktivnostima.

Dugogodišnji dijabetičari ne nose preterano veći rizik od komplikacija od onih kod kojih se javi povišen šećer tokom trudnoće, ali važno je da u oba slučaja vaše stanje saopštite lekaru ili ginekologu tokom pregleda.  

Gestacijski dijabetes, s druge strane, je stanje koje se javlja isključivo u trudnoći i koje najčešće prestaje nakon bebinog rođenja. Kao i dijabetes, gestacijski dijabetes se mora pratiti i lečiti posebnom terapijom.

 

Bubrežna oboljenja

Velik broj žena koji boluje od nekih ozbiljnijih bubrežnih bolesti se na prvom mestu može suočiti sa poteškoćama pri zatrudnjivanju. Takođe, trudnoća kod ovih žena se smatra visoko rizičnom jer je šansa za prevremen porođaj ili pobačaj znatno viša nego kod prosečne, zdrave trudnoće. Vaš lekar ili ginekolog će vam iz tog razloga pažljivo motriti stanje na svakih par nedelja, kako biste uspešno i bez komplikacija izneli trudnoću.

Ono što je najvažnije jeste pridržavati se prepisane terapije i ne zanemarivati eventualne simptome i tegobe, ukoliko do njih dođe.

 

Autoimune bolesti

Multipla skleroza i lupus su samo neke od autoimunih bolesti koje mogu stvoriti komplikacije u trudnoći, najpre zbog lekova koje pacijenti sa ovim oboljenjima uzimaju. Trudnoća svake žene sa nekom od autoimunih bolesti smatra se visoko rizičnom, ali naravno to ne znači da će svaka od tih žena zaista imati komplikacije tokom trudnoće.

Ono što je važno jeste razumeti potencijalne rizike koje donosi trudnoća sa prisustvom autoimune bolesti kao i pridržavati se saveta lekara ili ginekologa.

 

zdravlje majke u trudnoci

 

Problemi sa štitnom žlezdom

Bilo da imate usporen ili ubrzan rad štitne žlezde, takvo stanje se mora kontrolisati tokom trudnoće. Problemi sa radom štitne žlezde mogu uticati na plod i njegov rast i razvoj, a u nekim slučajevima čak imati i fatalan ishod. Na prvom mestu, preterano ili oslabljeno lučenje hormona štitne žlezde može oštetiti bebino srce, ali i stvoriti niz drugih problema poput nepravilno razvijenih organa, udova i sl.

Ukoliko ste i pre trudnoće imali problema sa štitnom žlezdom, to obavezno naglasite vašem lekaru ili ginekologu.

 

Loše navike

Loše navike mogu samo dodatno povećati vašu šansu da se desi neki problem tokom trudnoće, a svakako će učiniti trudnoću rizičnijom. Za pravilan razvoj bebe neophodne su 3 stvari: zdrava ishrana, adekvatan unos vode i dovoljna količina kiseonika.

Konzumiranje cigareta tokom trudnoće smanjiće količinu kiseonika koja stiže do vaše bebe, a vama će dodatno opteretiti srce i pluća. Alkohol biste u potpunosti trebali izbaciti iz upotrebe jer on sam po sebi ne pruža ni jedan benefit vašem organizmu ni pre, a naročito ne tokom trudnoće, kada delite telo sa još jednim živim bićem.

Zapamtite, sve što unesete u vaš organizam, stići će i do vaše bebe – zato pažljivo birajte.

 

Gojaznost

Prekomerna telesna težina u trudnoći će učiniti samu trudnoću daleko težom, ali i otvoriti vrata drugim oboljenjima, poput dijabetesa i hipertenzije. Ukoliko ste imali većeg viška kilograma i pre trudnoće, najpre se posavetujte sa nutricionistom kako možete bezbedno da mršavite u trudnoći. Ne ustručavajte se da tražite pomoć sa strane, ukoliko niste u mogućnosti sami da iskorigujete vašu ishranu i fizičku aktivnosti – upravo iz tog razloga postoje lekari, nutricionisti i personalni treneri.

Trudnoća u kojoj je trudnica gojazna nije dobra ni po bebu ni po mamu i svrstava se u rizične do visoko rizične, u zavisnosti koji stepen gojaznosti je u pitanju.

 

trudna majka u bolnici s rizicnom trudnocom

 

Višeplodna trudnoća

Ukoliko nosite dve, tri ili više beba, vaša trudnoća će se mahom smatrati ozbiljnijom, a samim tim i rizičnijom. Velik broj trudnoća sa blizancima se završi carskim rezom, što zbog komplikacija, što kao mera predstrožnosti. Takođe, usled povećanog pritiska na organe i tkiva, u ovakvim trudnoćama može doći do pojave gestacijskog dijabetesa i preeklampsije, što može dovesti do određenih komplikacija kao što je na primer prevremen porođaj.

 

Starost trudnice

Možda i najvažnija stavka, a svakako faktor koji igra veliku ulogu je starost trudnice. Žene koje imaju preko 35 godine imaju veću šansu za komplikacije tokom trudnoće, sa kojom raste i šansa od genetskih anomalija ploda, kao što je recimo Daunov sindrom. Takođe prema statistici, što je žena starija postoji veća mogućnost da će porođaj biti završen carskim rezom.

Da li je trudnoća rizična ili visoko rizična u principu zavisi od kombinovanih faktora koje smo naveli. Na primer, ako je žena koja ostane u drugom stanju ima preko 35 godina, gojazna je, konzumira cigarete i pritom boluje od dijabetesa – takva trudnoća će bez sumnje biti visoko rizična. Dok će, recimo, žena koja ima blago povišen pritisak, zdrave životne navike i fizički je aktivna imati trudnoću umerenog rizika.

Moramo napomenuti da svaka trudnoća nosi određene rizike, pa makar oni bili i vrlo niski. Drugo stanje je zaista to – drugo stanje. Na neke stvari ne možemo da utičemo niti da ih predvidimo, ali to nije razlog da ne donesemo zdravu odluku i promenimo stvari koje možemo. Na taj način ćemo, ako ništa, smanjiti rizik od problema koji se mogu javiti u trudnoći i osigurati svojoj bebi najbolje uslove koje možemo da joj pružimo tokom 9 meseci.

Kako biste obezbedili buduće zdravlje vašeg deteta, razmotrite čuvanje matičnih ćelija.