Hormoni i njihov uticaj na telo i ponašanje najčešće se vezuju za ženski pol i to pretežno ukoliko osoba ispolji negativne emocije, bude nervozna, nestrpljiva, plačljiva… Kaže se da su je “udarili hormoni”. Istina je ipak da niko od nas, ni muškarci ni žene, nije imun na rad hormona i da oni umnogome oblikuju rad našeg organizma, ali i raspoloženje. Sreća pa osim negativnih, radom hormona se podstiče i niz pozitivnih emocija, a jedan od takvih hormona je oksitocin – hormon zaslužan za stvaranje jake veze mame i bebe

majka koja s ljubavlju grli dete

Koja je funkcija oksitocina?

Oksitocin je hormon koji se oslobađa iz dela mozga nazvanog hipofiza, a to se dešava u dva ključna trenutka u životu majke i deteta:

1. Na porođaju

Oksitocin je jedan od najznačajnijih hormona koji utiče na to da, kada dođe vreme, materica počne da se kontrahuje, a beba sklizne u porođajni kanal. Osim pri rađanju bebe, oksitocin hormon pomaže i pri rađanju posteljice.

Zanimljiv podatak je da u periodu nakon rođenja bebe, a neposredno pre rađanja posteljice, ženin organizam sadrži najviši mogući nivo oksitocina.

2. Pri uspostavljanju dojenja

Nakon uspešnog porođaja, jedan od prvih kontakata koji se uspostavlja između mame i bebe jeste kontakt putem dojenja. I u ovom procesu, lučenje oksitocina je od presudnog značaja jer dovodi do stezanja mišičnih ćelija oko mlečnih žlezda dojke, što kao rezultat ima isticanje mleka. Da bi se oksitocin lučio u pravoj meri poželjno je da mama bude što više uz bebu, jer su kontakt, maženje, nošenje, stavljanje na dojku veoma pogodni za njegovo stvaranje.

beba i majka

Zašto se zove i hormon ljubavi?

Oksitocin predstavlja hormon koji se luči u prilikama kada uspostavljamo bliske odnose jedni sa drugima, kada saosećamo ili se poveravamo nekome. Kaže se da je on i glavni hormon koji je zadužen za to da postanemo roditelji, jer ne samo da ženama omogućava porođaj i dojenje, već se i luči i tokom intimnih odnosa partnera, odnosno i pri samom začeću. 

Zbog svih aspekata u koje “meša prste” nazivaju ga hormonom ljubavi, a neretko i hormonom sreće, poverenja, čak i maženja.

Oksitocin hormon ljubavi prvo pomaže da se partneri međusobno zbliže, a nakon toga i mama sa bebom, gradeći između njih jedinstven i neraskidiv odnos. Smatra se da lučenje ovog hormona pomaže mamama da u rizičnim situacijama trezveno i bez intenzivnog straha zaštite i pomognu svom detetu.

majka grli bebu

Na koji način je oksitocin povezan sa radom drugih hormona?

Rad hormona je uvek kompleksan i funkcioniše na način da jedan drugog nadopunjuju, ili se nivo jednog naglo snizi dok nivo drugog raste. Upravo je to slučaj i sa radom oksitocina i njegovom ulogom pri porođaju.

Tokom trudnoće hormoni estrogen i progesteron konstantno rastu, ali pred sam porođaj njihov nivo značajno i naglo opada. Jedan od razloga za to je funkcija progesterona koji tokom trudnoće ima ulogu da ne dozvoli kontrakcije materice. Njegovo snižavanje na početku porođaja, omogućava da lučenje oksitocina postiče kontrakcije. 

S druge strane, estrogen, iako se luči u manjoj meri tokom porođaja ima značajnu funkciju, a to je da poveća broj receptora za oksitocin u materici i na taj način indirektno omogući njeno kontrahovanje.

Lučenje oksitocina osim ove osnovne funkcije da pomogne materici pri skupljanju, stimuliše matericu da luči hormon prostaglandin koji takođe utiče na njeno kontrahovanje.

Nakon porođaja, hormon oksitocin luči se zajedno sa prolaktinom (nazvanim majčinski hormon) da bi zajedničkim snagama pomogli mami i bebi pri kontaktu i uspostavljaju snažne emotivne veze.

otac drzi bebu

Tate i oksitocin

Istraživanja su pokazala da lučenje oksitocina sa ciljem uspostavljanja bliskog odnosa sa detetom nije rezervisano samo za mame. Pokazano je da iako se ne porođaju i ne doje bebe, tate svakako razvijaju odnos sa svojim bebama noseći ih, mazeći, uspavljujući. Baš u tim trenucima njihova tela budu preplavljena ovim hormonom ljubavi, što je i dokaz prirode da je tatama itekako mesto u aktivnom odgajanju dece i da u tome stoje rame uz rame sa mamama.

Uz puno oksitocina i ljubavi, 

Srećno na porođaju i prvim, najnežnijim danima roditeljstva. 

Očekujete porođaj? 

Ne propustite priliku da sačuvate matične ćelije svoje bebe. Zakažite besplatne konsultacije i saznajte sve o čuvanju matičnih ćelija iz pupčanika vaše bebe odmah nakon porođaja. Više o besplatnom online savetovanju za trudnice pročitajte OVDE