San je veoma važan za generalno zdravlje i oporavak od dnevnih fizičkih aktivnosti – što je za žene u drugom stanju veoma važno. Međutim, kako trudnoća odmiče i kako raste stomak tako je mnogim trudnicama sve teže da se nameste i pronađu najbolji položaj za spavanje.

Osim stomaka, problem sa nameštanjem u najudobniji položaj za spavanje mnogim trudnicama prave i bolovi u leđima, ali i nesanica, grčevi u nogama, oticanje i ostale tegobe koje mogu biti sastavni deo drugog stanja. Ipak – postoji način da se trudnice ipak udobno nameste i zauzmu najbolji položaj za spavanje.

Najbolji položaji za spavanje u trudnoći

Stručnjaci iz više razloga preporučuju spavanje na levom ili desnom boku, pogotovo kada je u pitanju odmakla trudnoća. Na ovaj način leđa će biti rasterećena i kičma će moći da se odmori, a ukoliko ste na levoj strani tela – sigurno je da ćete povećati količinu krvi i hranljivih materija koje stižu do posteljice i bebe.

Spavanje na strani podrazumeva i savijene noge u kolenima i po potrebi – jastuk između kolena kako bi se dodatno rasteretila karlica, koja je opterećena tokom dana težinom stomaka. Za dodatnu udobnost – stavite i tanji jastuk ispod stomaka kako biste se još lakše opustili i udobno smestili za spavanje.

Preporučuje se izbegavanje ležanja na desnoj strani tela tokom trudnoće zbog toga što se na taj način vrši dodatnih pritisak na jetru zbog stomaka. Kako trudnoća odmiče, tako bi trebalo što manje se zadržavati u tom položaju tokom spavanja.

Spavanje na leđima u trudnoći

Jedna od najčešćih položaja za spavanje jeste – ležanje na leđima. Šta je sa spavanjem na leđima tokom trudnoće? Da li se preporučuje trudnicama?

Prema proceni stručnjaka, ležanje i spavanje na leđima u drugom stanju može imati niz negativnih efekata, zbog čega se ne preporučuje, pogotovo u poodmakloj trudnoći. Ovde se govori od čestom i dugom ležanju na leđima.

Stručnjaci smatraju da dugo ležanje na leđima može izazvati brojne probleme, pre svega sa disanjem, sistemom za varenjem hemoroidima, niskim krvnim pritiskom, a može i smanjiti protok krvi i usporiti cirkulaciju od srca do bebe. Tokom ležanja na leđima, materica pritiska vene koje vraćaju krv u srce, zbog čega se može ograničiti količina krvi i hranljivih materija koje bi trebalo da stignu do posteljice i bebe.

U nekim slučajevima, ležanje na leđima može izazvati i mučninu, a preporučuje se da u toj pozi ipak držite gornji deo tela malo izdignutim. Uz pomoć većih jastuka koje ćete postaviti ispod leđa i uzdignuti gornji deo, što može olakšati i probleme sa gorušicom i kiselinom, koja se često javlja u trudnoći.

Spavanje na stomaku u trudnoći

U početku trudnoće žena može da spava kako god da je do tada navikla. Ukoliko u prvim nedeljama trudnoće nema nikakvih smetnji (mučnina, povraćanje, kiselina, gorušica i slično), spavanje na stomaku ne mora da bude isključeno kao opcija. Međutim, ovo se vremenom menja.

Kako stomak počinje da raste i pritiska unutrašnje organe, tako spavanje na stomaku postaje loša ideja. Osim što je ženama u drugom stanju neugodno da se nameste ležeći na stomaku, od drugog trimestra pa sve do kraja trudnoće – biće sve manje šansi da ovaj položaj za spavanje bude uopšte izvodljiv.