Jedan od preduslova za zdrav život je i redovna fizička aktivnost. A da li ovo važi i za trudnice? Koje su vežbe za trudnice dozvoljene, a koje ne? Šta se preporučuje?

Stručnjaci svakako preporučuju da se i u trudnoći zadrži navika redovnog vežbanja, jer je upravo dobra kondicija u drugom stanju značajna za celokupno zdravlje trudnice, a preduslov je i za nekomplikovanu trudnoću i lakši porođaj. Svakako, aktivnost mame prijaće i bebi, koja već od polovine trudnoće i sama pravi pokrete u stomaku, a u poslednjem trimestru razvija i osećaj za ravnotežu i balans, u čemu je od velike pomoći i fizički aktivna mama.

Koje fizičke aktivnosti su dozvoljene u trudnoći, a koje ne?

Sa ciljem da sebi olakšaju tegobe koje mogu imati u drugom stanju, trudnice bi trebalo da vežbaju u skladu sa svojom dosadašnjom kondicijom, ali i trenutnim stanjem. Najvažnije je da se trudnica dok vežba oseća dobro, da bude oprezna i da joj vežbe koje radi ne budu prenaporne.

Sve vežbe koje podrazumevaju određenu relaksaciju tela, odnosno delova tela koji posebno mogu biti opterećeni trudnoćom – više su nego preporučljive. U ove aktivnosti se ubrajaju:

Šetanje – gde se, za razliku od trčanja, kolena u određenoj meri relaksiraju jer nisu pod prevelikim opterećenjem, jačaju se mišić butina i listova, ali i mišići koji podržavaju donji deo kičme – posebno osetljiv u kasnijim mesecima trudnoće, kako stomak počinje da raste i postaje teret;

Plivanje – kada su mnogi mišići aktivirani, a nema opterećenja za zglobove, a u zavisnosti od stila plivanja – može se jačati željena grupa mišića, posebno važba za drugo stanje. Upravo zato preporučuje se prsno plivanje jer je najpogodnije za trudnice – jača mišiće leđa i prsa, a ne opterećuje ostatak tela.

Joga – čak i za one žene koje se nisu bavile jogom pre trudnoće ovo može biti odličan izbor fizičkih aktivnosti tokom trudnoće. Priključite se grupi u kojoj se radi joga prilagođena za trudnice i vežbe radite u skladu sa svojim mogućnostima i trenutnom fizičkom spremnošću. Joga je dobra za telo trudnice jer se bazira na jačanju mišića, ali i na laganim istezanjima koja će posebno prijati.

Kombinovane vežbe za trudnice – ukoliko želite sami da osmislite i kreirate svoj trening tokom trudnoće, najbolje bi bilo da se posavetujete sa stručnjacima, pre svega sa svojim lekarom, ali i sa nekim stručnim licem koje vam može preporučiti, pa možda i pokazati koje su vežbe bezbedne za drugo stanje i kako se pravilno izvode. Od istezanja, do laganih vežbi jačanja mišića – sve je dozvoljeno, ukoliko se izvodi pravilno i sa oprezom.

Među opasne, odnosno rizične aktivnosti koje bi žene u drugom stanju trebalo da izbegavaju ubrajaju se:

  • Borilačke veštine
  • Vežbe snage sa velikim teretom
  • Vežbe izdržljivosti
  • Ronjenje
  • Skijanje
  • Vožnja biciklom
  • Trčanje (pogotovo za trudnice koje se ranije nisu bavile redovno ovom aktivnošću)
  • Tenis
  • Timski sportovi

Vežbe za trudnice ne smeju ni u kom slučaju biti rizične za majku niti za bebu u stomaku, zbog čega i jeste potrebno izbegavati sve aktivnosti koje mogu biti potencijalno opasne.