Mnogo je veća verovatnoća da ćete roditi neposredno pre ili posle termina nego što ćete se poroditi znatno pre termina. Ipak, više od 12 procenata beba rođenih u SAD-u je prerano (što znači da su rođene pre 37. nedelje), dok je svaka jedanaesta beba u Srbiji rođena prevremeno.

Što ste duže trudni, više vremena beba ima da razvije sistem organa. Najviše akutnih problema javlja se kod beba rođenih pre 26. nedelje, koje na rođenju imaju manje od 750 grama.

Trudnoća traje 40 nedelja – beba je rođena «u terminu» ako se rodi posle punih 37 nedelja. Ako se rodi pre toga, biće «prevremeno rođena». Različiti su uzroci koji dovode do prevremenog porođaja, a obuhvataju one od strane majke, bebe ili oboje, ali, nažalost, najčešće ostaju nepoznati. Neki od poznatih uzroka su višeplodna trudnoća, prevremeno odlubljivanje posteljice, infekcije, preeklampsija, anomalije materice ili grlića. Oko 10% beba se rodi pre 37 nedelja gestacije, a oko 1% pre 32. nedelje.

Kada se beba rodi prevremeno, dešava se da nema nikakvih komplikacija. Ponekad bebe rođene u 31. nedelji dišu same i nema potrebe za inkubatorom. Sa druge strane, slučaj je i da bebe rođene u 35. nedelji trebaju znatnu medicinsku pomoć i podršku. Ovo su samo neki od izazova sa kojima se lekari i roditelji prevremeno rođene dece susreću.

Regulacija temperature

Što je beba ranije rođena i što je manja, to će joj teže biti da se zagreje. Nedostatak telesne mase i veće površine koža-telo čini prevremeno rođene bebe podložnije hipotermiji.

 

Disanje

Često se dešava da kod prevremeno rođenih beba pluća još uvek nisu dovoljno razvijena, pa mnoge prevremeno rođene bebe na samom početku života trebaju pomoć kada je disanje u pitanju, bilo maskom za kiseonik ili za one najsitnije – intubacijom koja će pomoći disanje.

 

Hranjenje

Bebe rođene pre 32. nedelje sigurno će morati da imaju podršku i kada je hranjenje u pitanju. Majke se ohrabruju da se odmah po rođenju izmlazaju, kako bi uspostavile zalihu mleka. Majčino mleko je najbolja i nezamenjiva hrana za sve bebe, a posebno je korisno za građenje imunog sistema kod beba. Ukoliko mama iz nekog razloga nije u mogućnosti da se izmlaza, beba će biti hranjena posebnom mlečnom formulom.

 

Srce

Neke prevremeno rođene bebe mogu imati takozvani patent ductus ateriosus (PDA), koji je otvor između krvnih sudova koji vode do i od srca. Ponekad će se zatvoriti sam, ponekad su potrebni lekovi, a u ekstremnim slučajevima i operacija.

 

rizicna trudnoca i zdravlje bebe i simbol srca

 

Mozak

Krvarenje u mozgu je najčešći problem koji se javlja kod beba, posebno onih rođenih pre 28. nedelje. Neka krvarenja su veoma blaga i rešavaju se spontano, dok druga mogu dovesti do ozbiljnih oštećenja mozga.

 

Vid

Bebe rođene pre 30. nedelje i lakše od 1500 grama testiraju se na stanje koje se zove retinopatija prematuriteta (ROP). Nezreli krvni sudovi u oku mogu dovesti do odvajanja retine i mogu izazvati slepilo ako se ne leče uvremenjeno.

 

Kada prevremeno rođena beba može kući?

Većina bolnica nema ograničenja težine i starosti za povratak kući. Obično se čeka da beba ne mora da se greje na veštački način, kada dobija na težini i može da se hrani, sisa i guta bez ikakvih promena u svojim vitalnim znacima.