U 21. veku žene imaju tu mogućnost da se porode ugodnije i bez preteranog osećaja bola. Međutim, kada donosimo odluku o tome da li epidural ili ne, neizostavno pitanje je na koji način anestezija utiče na bebu i da li na bilo koji način ometa porođaj. 

Lekari i babice danas su u većoj meri saglasni sa epiduralnom anestezijom i čak je preporučuju ženama ukoliko su ispunjeni svi preduslovi za to. Pored toga što će ženama olakšati porođaj, epidural će obezbediti ženi bolju saradnju sa babicom i lekarom na porođaju. Takođe, primena epidurala može smanjiti broj porođaja carskim rezom, barem kod onih žena koje se odlučuju za carski rez zbog prevelikog straha od bola. Vaginalni porođaj sa primenom epiduralne anestezije donosi veću dobit i manje rizike po majku i bebu od porođaja carskim rezom. 

Šta je epidural i kako se primenjuje?

Epiduralna anestezija je način obezboljavanja porođaja primenom anestetika koje se aplikuje u epiduralni prostor kičmenog stuba. Dejstvo anestetika nastupa 10 -15 minuta nakon aplikacije i trudnica od tog momenta više ne oseća bolove. Kombinovanim anesteticima blokiraju se nervni završeci, žena ne oseća ništa samo u delu tela na koji anestezija deluje ali je sve vreme budna i svesna. 

Epiduralnu anesteziju daje anesteziolog u saradnji sa ginekologom kada počnu ritmične i stalne kontrakcije, odnosno kada je porođaj zaista počeo. Od vas će se tražiti da savijete leđa i ostanete mirni dok ležite na levoj strani ili sedeći. Ova pozicija je od vitalnog značaja za sprečavanje problema i povećanje epiduralne efikasnosti.

Antiseptički rastvor će se koristiti za brisanje i dezinfekciju mesta uboda kako bi se mogućnosti za infekciju svele na minimum. U malom predelu na leđima ubrizgavaće se lokalni anestetik kako bi utrnuo. Zatim se igla ubacuje u deo koji okružuje kičmenu moždinu u donjem delu leđa.

Nakon toga se kroz iglu u epiduralni prostor ubacuje mala cev ili kateter. Zatim se igla pažljivo uklanja, ostavljajući kateter na mestu da se obezbedi lek bilo periodičnim ubrizgavanjem ili kontinuiranom infuzijom. Kateter je zalepljen prema zadnjoj strani kako bi se sprečilo da isklizne.

Anestetik se ubrizgava na svakih sat i po vremena do kraja porođaja. Za vreme dejstva anestezije nećete osećati bolove ali se pred kraj porođaja količina anestetika smanjuje kako biste osetili napone. Ovo je važno kako biste u najznačajnijem delu porođaja osetili kada treba da napinjete i tako pomognete bebi da se rodi. 

Prednosti epiduralne anestezije

 • Omogućava vam da se odmorite i izdržite porođaj koji dugo traje
 • Smanjuje neprijatnosti tokom porođaja
 • Omogućava da dok eliminiše bol vi ostanete budni i da aktivno učestvujete  na vašem porođaju
 • Kad ništa drugo ne pomaže, epidural će pomoći da se rešite iscrpljenosti, razdražljivosti i umora
 • Kad se primenjuje kod porođaja carskim rezom daje vam mogućnost da ostanete budni i odmah po rođenju vidite svoju bebu 
 • Takođe kada se primenjuje epidural – spinalna anestezija kod carskog reza oporavak od porođaja je lakši i kraći

Koji su rizici epiduralne anestezije?

Epidural može uzrokovati nagli pad krvnog pritiska. Iz tog razloga će vam se rutinski meriti krvni pritisak kako bi se osigurao adekvatan protok krvi vašoj bebi. Ako dođe do naglog pada krvnog pritiska, možda će vam biti potrebna primena tečnosti intravenskim putem, lekova i kiseonika. Možda ćete osetiti jaku glavobolju prouzrokovanu isticanjem kičmene tečnosti. Manje od 1% žena iskusi ovu nuspojavu. Ako simptomi i dalje postoje, postupak koji se zove krvna mrlja, a to je ubrizgavanje krvi u epiduralni prostor, može se izvesti kako bi se ublažila glavobolja.

Nakon što vam je epiduralna anestezija aplikovana, moraćete naizmenično menjati strane dok ležite u krevetu. Potrebno je da lekar i bebica neprestano prate promene brzine otkucaja srca fetusa. Ležanje u jednom položaju ponekad može dovesti do usporavanja ili zaustavljanja porođaja.

Možda ćete osetiti sledeće neželjene efekte: drhtanje, zujanje ušiju, bolove u leđima, bol u mestu gde je igla ubačena, mučnina ili otežano mokrenje.

Možda ćete otkriti da vam epidural otežava napone pa mogu biti potrebni dodatni lekovi ili intervencije, kao što su vakum, forceps ili carski rez. Razgovarajte sa lekarom prilikom kreiranja vašeg porođajnog plana o tome koje intervencije on ili ona generalno koristi u takvim slučajevima.

Već nekoliko sati nakon porođaja, u donjoj polovini tela možete osećati utrnulost te će vam biti potrebna asistencija prilikom ustajanja i hodanja. 

U retkim slučajevima može doći do trajnog oštećenja živaca u predelu gde je kateter ubačen.

EPIDURAL – odgovori na najčešća pitanja trudnica

Kako epidural može uticati na moju bebu?

Istraživanje o uticaju epiduralne anestezije na novorođenčad je pomalo dvosmisleno, i mnogi faktori mogu uticati na zdravlje novorođenčeta. Koliki će efekat imati ovi lekovi, teško je odrediti i može varirati u zavisnosti od doze, dužine porođaja i karakteristika svake pojedine bebe.

Budući da doze i lekovi mogu biti različiti, konkretne informacije iz istraživanja trenutno nisu dostupne. Jedna od mogućih neželjenih pojava epiduralne anestezije kod nekih beba je borba sa pripajanjem tokom dojenja. Takođe beba može da postane letargična i da ima poteškoće u položaju za porođaj dok je unutar materice.

Epiduralna anestezija može da izazove prolazne probleme sa disanjem kao i smanjeni rad srca kod novorođenčadi. Iako lekovi ne mogu naškoditi tim bebama, mogu imati suptilne efekte na novorođenče.

Kako ću se osećati nakon epiduralne anestezije? 

Nervi materice bi trebalo da počnu da se stežu u roku od nekoliko minuta nakon početne doze. Verovatno ćete osetiti celokupan efekt oduzetosti posle 10 – 20 minuta. Kako se doza anestetika počne smanjivati, anesteziolog će se dodavati više doza – obično svakih jedan do dva sata.

U zavisnosti od vrste epiduralne anestezije i dozirane primene, verovatno ćete morati sve vreme da ležite i neće vam biti dozvoljeno da ustanete i krećete se.

Ako porođaj traje duže od nekoliko sati, verovatno će vam trebati mokraćna kateterizacija, jer će vam trbuh biti otečen, što otežava mokrenje. Nakon što se vaše dete rodi, kateter se uklanja i efekti anestezije obično nestaju u roku od jednog ili dva sata.

Neke žene prijavljuju da imaju neugodan osećaj peckanja oko porođajnog kanala dok anestezija popušta. 

Da li ću uspeti da guram tokom napona?

Možda nećete moći da osetite napone zbog epiduralne anestezije, a tada je guranje teško kontrolirati. Iz tog razloga, vašoj bebi će možda trebati dodatna pomoć za silazak niz porođajni kanal. To se obično radi upotrebom klešta ili izlaznog vakuma. Upravo iz ovog razloga u praksi se doza anestezije smanjuje kad nastupi faza napona kako biste napone osetili i pomogli svom telu i bebi da se porođaj neometano završi

Da li epidural uvek deluje?

U najvećem delu epiduralna anestezija je efikasna u ublažavanju bolova tokom porođaja. Neke žene se žale da mogu da osete bol ili osećaju da je lek bolje delovao na jednoj strani tela.

Da li epidural utiče na količinu i vitalnost matičnih ćelija bebe?

Ne. Količina krvi u pupčaniku kao i broj i vitalnost dragocenih matičnih ćelija koje se u pupčaniku nalaze zavise isključivo od prirode slučaja i ni na koji način ne možemo uticati na to. Dužina pupčanika može imati uticaj na količinu krvi ali čak i u manjoj količini krvi može da bude veći broj vitalnih matičnih ćelija. Broj i vitalnost matičnih ćelija određuju se tek kad uzorak stigne u laboratoriju u kojoj će se matične ćelije čuvati. Epiduralna anestezija svakako nema uticaja na kvalitet uzorka. 

Kada se epidural NE može koristiti?

Epiduralna anestezija ne može biti opcija za ublažavanje bolova tokom porođaja ako se se bilo šta od sledećeg odnosi na vas:

 • Koristite sredstva za razređivanje krvi
 • Imajte mali broj trombocita
 • Imate obilno krvarenje
 • Imate infekciju na leđima ili u leđima
 • Imate infekciju krvi
 • Ako grlić materice nije najmanje 4 cm otvoren
 • Lekar ne može pronaći epiduralni prostor
 • Ako se porođaj prebrzo odvija i nema dovoljno vremena za primenu epiduralne anestezije

Pitanja koja treba da  postavite zdravstvenim radnicima ukoliko se opredelite za epidural: 

 • Koja će se kombinacija i doza lekova koristiti?
 • Kako lekovi mogu uticati na moju bebu?
 • Da li ću moći da ustanem i prošetam?
 • Koje tečnosti i čvrste hrane ću moći da konzumiram?
 • Da li u bolnici ima dovoljno anesteziologa i da li je moguće u bilo koje vreme dobiti epidural? 


Sa epiduralom ili bez, mi vam želimo puno sreće na porođaju!