Epiziotomija predstavlja hirurški zahvat koji se koristi da bi se sprečilo nekontrolisano cepanje vagine i mekih porođajnih puteva. Radi se preventivno i po proceni babice i lekara koji porađaju ženu. Ne može se unapred isplanirati već se odluka o njoj donosi na licu mesta.

Nekada se radila rutinski, a danas se radi samo onda kada postoji evidentan rizik da će doći do spontanog pucanja međice, želi da se ubrza porođaj ili postoji drugi opravdan razlog za ovu intervenciju. Postoje situacije kada se pogrešno proceni da se žena može poroditi bez epiziotomije. U tim slučajevima, žena spontano puca da bi beba mogla da rodi, što je mnogo bolnije i neprijatnije iskustvo.

Kako izgleda i kako se radi epiziotomija?

Za epiziotomiju se ne odlučuje unapred već pri samom kraju porođaja. Ukoliko je potrebno babica makazama ili malim skalpelom vrši zasecanje mekog tkiva vaginalnog zida. Najčešće se seče koso, prema napolje, u dužini od nekoliko santimetara. Ovaj rez žena ni ne oseti jer u tom trenutku ima jak pritisak bebine glavice na međicu.

Kada se porođaj završi i izvadi se posteljica napolje, sledi pregled grlića materice i vagine, a epiziotomija se ušiva. Tom prilikom trudnica dobija lekove protiv bolova, ali se dešava da pojedinim ženama, bez obzira, ušivanje bude bolno.

porođaj i epiziotomija

Koliko dugo rana od epiziotomije zarasta?

U najvećem broju slučajeva rana od epiziotomije zarasta za najviše deset dana. Preporuka je da neposredno nakon porođaja ne ustajete najmanje par sati. Dobra vest je da će rana početi da zarasta već nakon osam sati od porođaja. Bez obzira koje metode i preparate za zarastanje budete koristili, rani će trebati vreme da zaraste, a proći će par nedelja pre nego što se budete osećali potpuno komforno sa njom.

Končići koji se nalaze na rani spontano se resorbuju i nije potrebno ići na njihovo skidanje, a ožiljak koji vam ostane nakon epiziotomije kod većine žena slabo je vidljiv.

Kako da pravilno negujem epiziotomiju?

Veoma je važno epiziotomiju negovati pravilno, da ne bi došlo do neželjenih infekcija i upala. Higijena rane se održava samo toplom vodom, bez korišćenja kozmetičkih preparata. U roku od šest nedelja adekvatne nege rana se u celosti povuče i međica oporavi.

Kako treba da se ponašam dok imam ranu od epiziotomije?

Ukoliko se budete pridržavali ovih saveta, rana od epiziotomije će pre zarasti, a vi ćete brže postati funkcionalni i pokretljivi.

1. Kada god možete sušite ranu

Trudite se da veći deo vremena ranu sušite na vazduhu ne noseći veš preko. Dok ležite ispod sebe postavite podlogu koja upija tečnost, da ne morate da brinete tokom krvarenja.

U situacijama kada morate, najbolje je da obučete specijalne mrežaste gaćice koje možete kupiti u apotekama i obavezno u njih staviti običan uložak od vate. Trudite se da što češće menjate uloške odnosno da natopljen uložak što kraće bude na rani.

2. Izbegavajte kupanje u toploj kupki

Dok rana ne zaraste nemojte se kupati u punoj kadi, već stojeći ne koristeći ništa od preparata za neku vagine.

3.Budite što više u ležećem položaju

Kako zbog opšteg stanja organizma, tako i zbog epiziotomije trudite se da što više odmarate i ležite. Dizanje i nošenje teških predmeta definitivno prepustite drugima.

4. Pažljivo kada ustajete iz kreveta

Kada ustajete iz ležećeg položaja to radite preko boka dok god se ne oporavite dovoljno.

5. Za negu rane koristite tropostotni hidrogen, a zatim povidon jod

ishrana tokom trudnoce
Foto: Pixabay

6. Hranite se zdravo i pijte puno tečnosti

U perioda kada se oporavljate od epiziotomije i porođaja važno je da unosite dovoljno tečnosti i hranite se zdravo. Ukoliko ne budete imali problema sa probavom, oporavak će lakše da teče.

7. Jake bolove olakšajte upotrebom lekova

Ukoliko osećate jake bolove, možete ih ublažiti pojedinim lekovima protiv bolova kao što je paracetamol. Pre svake upotrebe leka, konsultacija sa lekarom je obavezna.

8. Izbegavajte seksualne odnose

Dokle god rana od epiziotomije u potpunosti ne zaraste i vaše telo se ne oporavi, seksualni odnosi nisu preporučljivi. Nakon šest do osam nedelja posle porođaja obavezno idite na pregled kod ginekologa koji će vam dati smernice za dalje.

Kada je potrebno da se javite lekaru?

Bilo koja neobična promena koja upućuje na infekciju znak je da treba da se javite svom ginekologu. To može biti obilnije krvarenje nego prethodnih dana, intenzivna bol, sekret neprijatnog mirisa…