Lupus je hronična autoimuna bolest vezivnog tkiva koja napada različite organe u telu. Ispoljava mnogobrojnim simptomima i tegobama, a može da napadne istovremeno kožu, zglobove, bubrege, krv.

U organizmu pojavljuje kao posledica poremećaja imuunološkog sistema, koji u ovom slučaju ne štiti telo od virusa i bakterija već napada sopstvena tkiva u organizmu. Uzroci oboljenja mogu biti različiti, a predstavljaju udruživanje ili kombinacija više faktora među kojima su – genetska predispozicija, odnosno prisustvo određene genetske konstitucije, postojanje hormonske nestabilnosti, virusne i bakterijske infekcije, uticaj određenih lekova, izlaganje sunčevoj svetlosti.

Simptomi lupusa

Statistički podaci pokazuju da od lupusa oboli jedna osoba od 2.000, a da se čak šest do deset puta češće javlja kod mladih žena nego kod muškaraca. Simptomi ove bolesti su najrazličitiji, a često se poklapaju sa simptomima drugih bolesti i oboljenja. Pojava povišene temperature i osipa – nakon izlaganja suncu je česta pojava, kao i bolovi u zglobovima, malaksalost, gubljenje na težini, simptomi kao što je umor, bolovi u mišićima, uvećanje limfnih čvorova, pojavljivanje crvenila u obliku leptira simetrično na obrazima, ali i na šakama, stopalima, dekolteu.

Koje vrste lupusa postoje?

Lupus eritematodes ili sistemski lupus zahvata tkiva i organe i najteža je forma lupusa od ostalih koje napadaju kožu. Zahvata i zglobove, krvne ćelije, srce, pluća, bubrege.

Diskoidni eritemski lupus ili kožni oblik lupusa – ograničen je na kožu, a simptomi su mu osip na licu, vratu i koži glave.

Medikamentozni eritemski lupus ili lupus izazvan lekovima nastaje kao posledica izlaganja određenim lekovima među kojima su najčešće lekovi za povišen krvni pritisak i srčanu aritmiju. Simptomi ovog lupusa su slični sistemskom lupusu, a povlači se nakon prestanka uzimanja lekova koji su ga prouzrokovali.

Neonatalni ili lupus kod novorođene dece je veoma redak, ali postoji. Nastaje kada majka produkuje autoantitela na bebu, te beba dobije osip kože ili komplikacije na srcu i poremećaj u broju krvnih zrnaca.

Kako se leči lupus?

Lečenje lupusa se prilagođava stepenu oboljenja. Terapija podrazumeva davanje glikokortikoida, zatim uvođenje ciklofosfamida, ako je došlo do oštećenja bubrega, kao i drugih cititoksičnih lekova. Početne faze lupusa i blaži slučajevi oboljenja leče se nesteroidnim antiinflamacionim lekovima, a nezaobilazni su i antimalarici.

Preporuka lekara je da se tokom terapije pacijent ne izlaže sunčevoj svetlosti i da koristi zaštitne kreme za kožu, a od velike važnosti je i pravilan režim života koji podrazumeva prevenciju infekcija, izbalansiranu ishranu i umerena, ali redovna fizička aktivnost.

Lečenje lupusa matičnim ćelijama

Za lečenje lupusa, kao autoimune bolesti, od velike koristi mogu biti matične ćelije, za koje se pokazalo da poseduju sposobnost imunomodulacije. Doktor Oskar K. Li sa Nacionalnog Yang-Ming medicinskog fakulteta autor je studije koja je pokazala da upravo matične ćelije mogu da ublaže upalu zrele i nezrele ćelije imunog sistema, poznatije kao T-ćelije.

U ispitivanju koje je dovelo do zaključka da matične ćelije mogu biti lek za autoimune bolesti korišćene su matične ćelije drugih donora, napomenuli su istraživači. Dokazano je da matične ćelije imaju sposobnost da umanje upalne procese – što znači da su veoma pogodne za lečenje autoimunih bolesti.