Kosti i koštana masa se izgrađuju od samog početka života pa sve do kraja zrelog doba čoveka. U navedenom periodu prevashodno su važni  kvalitet ishrane, tj. unos namirnica koje sadrže kalcijum i vitamin D, umereno sunčanje u vremenu do 10h i posle 17h, redovna fizčka aktivost i vežbanje.

Količina izgrađene koštane mase se ustaljuje oko tridesete godine, a nakon četrdesete se postepeno gubi (do 1 % godišnje).

Šta je osteoporoza?

Osteoporoza predstavlja poremećaj gubitka koštane mase. Do bolesti dolazi kada osteoklasti napadaju i razgrađuju kost, a osteoblasti nisu u mogućnosti da je potpuno obnove, kao što je u normalnim okolnostima slučaj. Iz tog razloga se kod osoba koje boluju od osteoporoze često dešavaju prelomi kostiju, bolovi, pogrbljenost i opšta telesna slabost. Osteoporoza češće zahvata žene, ali od bolesti mogu oboleti i muškarci.

Najpouzdanija metoda otkrivanja osteoporoze je koštana denzitometrija, odnosno merenje gustine koštane mase koja se sprovodi DEXA metodom.

Standardne metode lečenja osteoporoze prvenstveno obuhvataju svakodnevni unos preparata koji sadrže kalcijum i vitamin D kako bi se podstakla regeneracija kostiju i koštane mase. Bisfosfonati su lekovi koji usporavaju razgradnju i gubitak koštane mase i uglavnom se prepisuju uz prethodno navedene preparate kao dodatna mera lečenja. Poznata je i upotreba određenih hormona koji usporavaju napredak osteoporoze poput kalcitonina, pth hormona i estrogena.

Da li je regenerativna medicina ključ?

Regenerativna medicina predstavlja budućnost lečenja mnogih hroničnih bolesti i oboljenja. Najnovija metoda lečenja osteoporoze, koja se ujedino pokazala i kao najuspešnija jeste terapija matičnim ćelijama.

Poznati kanadski naučnik i doktor Vilijam Stenford posvetio je veliki deo svoje medicinske karijere istraživanjima u cilju pronalaska leka za osteoporozu. On i njegov tim u laboratoriji bolnice u Otavi uspeli su da razviju metodu lečenja osteoporoze uz pomoć matičnih ćelija.Ogroman broj studija sprovedenih od strane Stenforda i njegovog tima nad miševima sa znatnim gubitkom koštane mase doneo je krajnje zapanjujuće rezultate. Miševi su tretirani transplantima matičnih ćelija u periodu od osam nedelja. Tokom ovog perioda kod više od 80% miševa gustina i stanje kostiju su se znatno poboljšali, čineći ih otpornijim na prelome, kao i dalje propadanje i razvitak bolesti. Ovi rezultati dali su nadu svim ljudima koji pate od osteoporoze i kojima ova bolest na svakodnevnoj bazi otežava život.

Doktor Stanford ima u planu dalja istraživanja uz pomoć matičnih ćelija i trenutno su u toku pregovori sa drugim naučnicima širom sveta u cilju ujedinjenja i realizacije novih projekata i studija, pretežno onih sa ljudskim pacijentima koji bi trebali da potvrde uspešnost prethodno dobijenih rezultata.