Uloga vitamina D u organizmu

Vitamin D je jedan od najvažnijih vitamina potrebnih za pravilno funkcionisanje organizma. Ima značajnu ulogu u apsorpciji kalcijuma i fosfora, zaštiti imunog sistema i ali i borbi organizma sa infekcijama i različitim bolestima. Smatra se da dovoljna količina vitamina D u organizmu prevenira nastanak pojedinih bolesti poput dijabetesa tipa 1, multiple skleroze, bolesti desni, krvnog pritiska i drugih.

Zanimljivo je da vitamin D pripada grupi sterodinih hormona, da u našoj koži pod uticajem holesterola nastaje vitamin D, a da tek nakon obrade u jetri i bubrezima dobija svoj aktivni oblik.

trudnica pije mleko

Značaj vitamina D u trudnoći

Nesumnjiv je značaj dovoljne zastupljenosti ovog vitamina tokom trudnoće jer su problemi koji nastaju u slučaju njegovog manjka, brojni i ozbiljni, i za trudnicu i za bebu. Trudnice spadaju u populaciju kojoj je potrebno više vitamina D u odnosu na opštu populaciju.

Najveće posledice usled manjka vitamina D u trudnoći su:

Ovako ozbiljne posledice dešavaju se samo u slučaju da trudnica ima izrazito nizak nivo vitamina D u organizmu. Ukoliko imate malo niži nivo od očekivanog, verovatno nećete osetiti nikakve simptome, ali se to bez obzira može odraziti na zdravlje bebe. Ako sumnjate da iz bilo kog razloga u trudnoći nemate dovoljan nivo vitamina D, u dogovoru sa lekarom možete preko rezultata krvi ustanoviti da li je to stvarno slučaj.

trudnica s nacrtanim suncem na stomaku

Postoje tri univerzalna načina da svoj organizam obogatite vitaminom D

Umerenim izlaganjem suncu

Izlaganje sunčevim zracima je nesumnjivo najefikasniji način da organizam u dovoljnoj meri snadbete ovim vitaminom. Osim toga, izlaganje suncu smanjuje stres, utiče pozitivno na raspoloženje tokom trudnoće. Sa druge strane, važno pravilo je da u tome i ne preterujete zbog mnogih štetnih efekata, pre svega na kožu, i da birate doba dana kada sunce nije previše jako. Ukoliko ste trudni pretežno tokom zimskog perioda, potrebno je da uložite dodatni trud i do vitamina D dođete i na alternativne načine.

Pravilnom ishranom

Glavni savet tokom trudnoće koji ćete dobiti od svih stručnjaka jeste da se hranite zdravo i izbalansirano i time organizam snadbete svim potrebnim nutritijentima.

Namirnice u kojima ima najviše vitamina D su:

  • Riba
  • Punomasni mlečni proizvodi
  • Žitarice
  • Šampinjoni
  • Jaja (pre svega žumance)
  • Sojino mleko
  • Tunjevina
  • Ceđena pomoranđža
vitamin d namirnice

Uzimanjem suplemenata vitamina D

Pored izlaganja suncu, unosa preporučenih namirnica, još jedna opcija za povećanje vitamina D u organizmu je uzimanje vitaminskih suplemenata. Preporuka je da ih ne koristite bez prethodne konsultacije sa lekarom, koji će proceniti da li ima potrebe za tim. Ono što je važno da znate pri izboru vitamina D je da vitamin D3 najkorisniji jer se u potpunosti iskorišćava u organizmu, dok je upotrebljivost D2 vitamina slabija za 25%

Vitamin D važan i pre trudnoće

Osim u trudnoći, dovoljan nivo vitamina D i u periodu planiranja porodice povoljno utiče na samo začeće. U jednom istraživanju procenjivano je da li nivo vitamina D ima ulogu u uspešnosti vantelesne oplodnje. Pokazano je da postoji veza između niske koncentracije vitamina D i niže stope živorođenje dece nastale vantelesnom oplodnjom.

Postoje delovi sveta u kojima je značajan nedostatak vitamina D tokom trudnoće mnogo učestaliji nego kod nas. Ipak, bitno je da budete svesni njegove važnosti i da redovnim kontrolama i analizama pratite vaše zdravstveno stanje. Šetajte, uživajte u blagim sunčevim zracima, jedite ukusno, ali zdravo, izbegavajte stres i pre svega mislite na svoje i bebino zdravlje.

Foto: Freepik