Telo žene tokom trudnoće prolazi kroz najrazličitije promene. Neke se pojavaljuju i nestaju, neke dolaze kasnije, neke ranije, neke utiču da se žena oseća bolje, dok postoje i tegobe koje su često vezane baš za hormonalne promene.  Do sada ste imali priliku na našem blogu da čitate o gorušici u trodnoći, hemoroidima i ostalim zdravstvenim pitanjima. Među mnogim tegobama koje mogu biti prateći simptomi trudnoće nalazi se i opstipacija ili zatvor. Žene u drugom stanju mogu imati problema sa opstipacijom od početka do kraja trudnoće ili periodično, ali bez obzira na to koliko traje – može biti veoma neprijatna.

Zašto dolazi do zatvora tokom trudnoće?

Najčešći uzrok za opstipaciju kod žena u drugom stanju je povišen nivo ženskog hormona koji se u trudnoći luči više nego obično, što je za organizam velika promena pogotovo u prvim mesecima trudnoće. Progesteron je inače zadužen da u trunoći opusti matericu, ali utiče i na mišiće creva, što je direktno povezano sa pojavom zatvora. Osim opuštanja mišića creva, povećanje materice, koja se sve više i više širi, stvara pritisak na creva koja i zbog toga ne mogu da obavaljaju svoju funkciju neometano. Povećanje materice može biti uzrok nastanka opstipacije u kasnijim mesecima trudnoće.
opstipacija_u_trudnoci
Još jedan od razloga zbog kojih može doći do zatvora u trudnoći jeste i način ishrane, koji se kod nekih trudnica menja u skladu sa (povećanim) potrebama za određenom hranom ili uopšte za dodatnim obrocima. Ishrana u trudnoći mora biti izbalansirana iz više razloga, a upravo je opstipacija jedan od njih. Među hranom koja loše utiče na rad creva svakako je brza hrana, slatkiši, masti, aditivi i gazirani napici – pa je preporuka da se upravo to izbegava u trudnoći. Do pojave zatvora može dovesti i pojačano unošenje gvožđa kroz suplmente i dodatke ishrani – koji se preporučuju u slučajevima kada trudnica ima problem sa anemijom.

Kako sprečiti ili rešiti problem opstipacije u drugom stanju?

Rešenje za opstipaciju je u svim slučajevima gotovo identično. Bez obzira na to kada i u kom period trudnoće se javlja – važno je da znate da je moguće rešiti ovaj problem, koji je, osim toga što je neprijatan, i veoma štetan za zdravlje organizma upravo zato što se u telu predugo zadržava metabolički otpad koji bi 12 do 48 sati od konzumacije hrane trebalo da napusti organizam.

Saveti u borbi sa opstipacijom:

  • Pravilna ishrana je prvi i najbolji način da se izborite sa problemom zatvora u trudnoći. Potrudite se da što češće unosite namirnice koje su bogate vlaknima – jedite sveže voće i povrće, žitarice, suve šljive… Takođe, popijte čašu vode 15 minuta pre svakog obroka, a nakon konzumiranja mesa, ribe, jaja, mahunarki – pauza do sledećeg obroka bi trebalo da bude oko četiri sata.
  • Dovoljno se hidrirajte tokom dana. Stručnjaci preporučuju da se na svakih 25 kg telesne mase unese po 1 l tečnosti dnevno, a da je minimum 2 l svakog dana. Ovo će pomoći boljem i lakšem radu creva.
  • Budite fizički aktivni – u skladu sa svojim trenutnim stanjem. Dovoljno je da se redovno šetate (30 minuta lagane šetnje dnevno je dovoljno).
  • Ako imate potrebu za slatkišima i slatkim napicima i ne možete to da izbegnete – potrudite se da to unosite kao zaseban obrok, odvojen od ostalih unosa hrane.